MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Piramidele egiptene și secretele lor
În lume există o mulțime lucruri a căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre piramidele egiptene și secretele lor.
Egiptul reprezintă o destinație turistică apreciată mai ales pentru piramidele care sunt vechi de mii de ani. Cele mai vechi dintre ele se regăsesc, potrivit thesun.co.uk, în cimitirul Saqqara. Dintre ele, piramida lui Djoser a fost prima construită, fiind finalizată în anul 2611 î. Hr., după 19 ani de lucrări de construcție. Construcția piramidelor a atins apogeul în jurul anului 2300 î.Hr. și ultima piramidă a fost construită la un moment dat între 1550 – 1292 î.Hr.
Se crede că Marea Piramidă din Giza, în apropiere de Cairo, a fost construită pentru faraonul Khufu în jurul anului 2550 î.Hr. Este una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și una dintre singurele care a rămas intactă. Cea de-a doua Piramidă din Giza a fost construită de fiul lui Khufu, Khafre, aproximativ 30 de ani mai târziu. Lui Khafre i se atribuie, de asemenea, construcția Sfinxului, o altă atracție a peisajului egiptean.
Cum au fost construite piramidele și ce se află în interiorul lor
Marea Piramidă este una dintre cele mai faimoase, având o înălțime de 455 de metri. Ea este considerată a fi cea mai înaltă structură construită de om timp de 3.800 de ani și mulți s-au întrebat cum a fost realizată. În timp ce unii adepți ai teoriei conspirației au sugerat că ar putea fi implicați extratereștrii, oamenii de știință și arheologii au o explicație mai realistă. Aceștia cred că mii de sclavi au folosit sănii pentru a trage blocuri uriașe de piatră și un sistem de scripeți pentru a le urca pe pantele piramidei. În anul 2013 au fost descoperite papirusuri antice care documentează călătoria unui căpitan și a echipajului său. Ei transportau calcar și muncitori pe Nil, ducându-i la piramide pentru a ajuta la construirea lor.
O curiozitate a tuturor este legată de ce se află în interiorul piramidelor. Ei bine, ele reprezintă un labirint de tuneluri și camere, multe dintre ele fiind camere funerare antice pentru faraoni. Multe dintre artefactele găsite în interior au fost luate de exploratori și pot fi găsite în muzee din întreaga lume. Comorile existente au fost furate de-a lungul anilor și, că vă vine să credeți sau nu, chiar și mumiile au fost scoase din mormintele lor.
În ciuda folosirii tehnologiei moderne pentru a explora piramidele, multe dintre descoperiri încă îi derutează pe oamenii de știință. Experții au descoperit că Marea Piramidă din Giza poate concentra energie electromagnetică în camerele sale interne și în baza sa. În trecut, turiștilor le era permis să urce în vârful piramidelor, dar guvernul egiptean a luat măsuri drastice în ultimii ani. Din motive de conservare, vizitatorii nu au voie să intre sau să urce în vârful piramidelor.