Boardul Copiilor caută membri noi. Se pot înscrie adolescenți din toată țara
Boardul Copiilor caută membri noi. Procesul de selecție are loc în perioada 9 – 21 mai și sunt invitați să se înscrie adolescenți din toate zonele țării și din toate mediile.
Boardul Copiilor se reînnoiește după ce mai mulți membri au împlinit 18 ani. Noii membri, care trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani, vor fi aleși de copii, în cadrul unui proces de recrutare. Acesta începe cu înscrierea într-un formular online disponibil aici. Copiii și tinerii care vor să se înscrie sunt invitați să o facă până în 21 mai.
„Încurajăm copiii cu statut de refugiat și care vorbesc limba română, să aplice pentru a deveni parte a Board-ului Copiilor. UNICEF încurajează de asemenea copiii din medii dezavantajate, copiii care trăiesc în mediul rural sau ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate să aplice pentru a participa în procesul de selecție a noilor membri. Copiii din Board promovează drepturile copilului în numeroase evenimente publice organizate de UNICEF și de partenerii săi, participând la dezbateri și susținând discursuri în plenul organizațiilor naționale și internaționale”, transmit reprezentanții UNICEF.
După închiderea înscrierilor, toate aplicațiile vor fi evaluate de actualii membri ai Boardului. Ei vor alege, la sfârșitul unui proces de selecție obiectiv, un număr de 15 noi colegi. Ulterior, noii membri vor avea parte de formare pe teme precum drepturile copilului, comunicare, advocacy, scrierea și livrarea discursurilor, precum și alte teme de interes pentru ei.
Ce învață adolescenții ca membri ai Boardului Copiilor
Constituit în 2019 la inițiativa UNICEF, Boardul Copiilor din România este un grup de copii și adolescenți din întreaga țară, de diferite vârste și cu diferite abilități, provenind din etnii diverse, aflați atât în medii familiale, cât și în sistemul de protecție a copilului. Printre activitățile și inițiativele în care Boardul Copiilor este implicat se numără:
consultările realizate prin intermediul platformei U-Report pe diferite teme care îi privesc pe copii;
implicarea în Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor din cadrul proiectului „România pentru fiecare copil”;
atragerea atenției asupra importanței sănătății mintale. Mai ales în contextul pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina;
promovarea educației media în rândul adolescenților, împreună cu UNICEF în România și Centrul pentru Jurnalism Independent;
implicarea în procesul de realizare a Analizei Situației Copiilor și Adolescenților din România;
implicarea în procesul de creare și implementare a Strategiei pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2022 – 2027, precum și a Planului Național de Acțiune privind implementarea Garanției pentru Copii;
marcarea zilelor internaționale dedicate copiilor. Cum ar fi 1 Iunie și Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
„Boardul Copiilor m-a ajutat să mă reconectez cu mine. Cu pasiuni pe care le-am abandonat pentru o vreme și cu adevăratele mele idealuri. Mi-a dat o voce plină de încredere, demonstrându-mi cât de importantă este implicarea copiilor de fapt. A devenit o familie pe care nu aș fi ghicit că o voi avea și de la care am învățat cum pot fi „eu” în totalitate. Cel mai important aspect este că mi-a oferit siguranța că viitorul este cu adevărat pe mâini bune. Mai ales datorită implicării active a copiilor în diverse procese decizionale, cruciale pentru dezvoltarea noastră”, a declarat Diana, membră a Boardului Copiilor.