Tinerii, legitimați dacă vor să cumpere tutun sau alcool
Chiar dacă legea nu permite vânzarea produselor de tutun și alcool minorilor, statisticile arată că există foarte mulți copii care încă de la vârste fragede devin consumatori ale acestora. Mai mulți parlamentari au propus ca tinerii să fie legitimați dacă vor să cumpere tutun sau alcool. Proiectul de lege se află deja în dezbatere, în Senat.
O astfel de măsură presupune câteva completări și modificări aduse Legii nr. 349/2002 și Legii nr. 61/1991. Concret, vânzătorii de țigări și alcool pot cere tinerilor să prezinte un act de identitate din care să vadă vârsta acestora, dacă au suspiciuni că sunt minori. În egală măsură, vânzătorii nu au voie să le vândă țigări sau băuturi tinerilor, dacă nu au împlinit vârsta de 18 ani,
Atât consumul de alcool, cât și consumul de tutun pot avea consecințe grave asupra dezvoltării fizice și mentale a tinerilor. În expunerea de motive a parlamentarilor sunt menționate și problemele de sănătate care pot apărea pe termen lung. Printre ele se numără boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii și chiar cancer. De asemenea, consumul acestor substanțe poate duce și la comportamente periculoase, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, implicarea în acte de violență sau alte infracțiuni.
„Este important să ne asigurăm că cei care cumpără alcool și tutun sunt suficient de maturi și responsabili pentru a face alegeri informate și sănătoase în ceea ce privește consumul acestor produse. Verificarea vârstei cumpărătorilor este o măsură importantă pentru a preveni accesul acestora la aceste produse și pentru a reduce consumul lor la o vârstă fragedă. Astfel, putem ajuta la protejarea sănătății lor și la prevenirea efectelor negative pe termen lung.
Totodată, vânzarea de alcool și tutun către minori poate duce la amenzi și sancțiuni pentru vânzători. Verificarea vârstei cumpărătorilor de alcool și tutun este nu doar o măsură importantă de protecție a sănătății publice, ci și de respectare a legilor în vigoare”, se arată în expunerea de motive a parlamentarilor. Dacă legea va intra în vigoare, cei care nu o vor respecta riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.
1 fumător din 6 a început să fumeze înainte de a împlini 14 ani
Consumul de tutun și de alcool e din ce în ce mai mare în rândul minorilor. Unii dintre ei consideră că e „cool” să fumezi sau să bei și prea puțin se gândesc la efectele negative. Un raport al organizației Salvați Copiii România din 2019 arată că:
15% dintre fumătorii adulți din România, adică 1 fumător din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani. Iar 38% înainte de a împlini 18 ani;
14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta între 13 și 15 ani fumează actual tutun. Asta înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici;
8,2% dintre copii (13 – 15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) țigarete electronice;
3,1% dintre copiii școlarizați (13 – 15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun.
De asemenea, un studiu arată că 30% din populația României este fumătoare, iar 40.000 de persoane mor anual din cauza fumatului. Luna aceasta, în județul Caraș Severin, Direcția de Sănătate Publică derulează o campanie anti – fumat numită „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat”. În școlile și liceele din județ vor fi organizate întâlniri cu elevii, iar aceștia vor afla care sunt riscurile la care se expun dacă fumează.