Ați auzit de oină? E un sport inventat de români, acum peste 600 de ani. Ați juca?
Anul acesta Federația Română de Oină sărbătorește 90 de ani de la fondare. De asemenea, azi sărbătorim Ziua Națională a Oinei. Ea a fost stabilită în 9 mai, prin legea votată de Parlamentul României. Voi ați auzit de oină? Este vorba despre un sport inventat de români acum peste 600 de ani.
Oina e sportul de care au fost atrași numeroși tineri care apoi au devenit oameni de știință și cultură, personalități importante ale României. La început era doar un joc. Prima menționare a fost făcută într-un document din 1364, adică în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Cel care i-a dat jocului un caracter sportiv e considerat a fi Spiru Haret. El a introdus, în 1898, practicarea obligatorie a oinei în școli. „Oina poate aduce o viață nouă în școala română, fiind un admirabil mijloc de educație fizică, adevăratul tip de joc sportiv românesc”, spune Spiru Haret.
Regulamentul jocului a fost recunoscut oficial, în Monitorul Oficial, în 3 iunie 1912, iar Federația Română de Oină a fost fondată în iunie 1932. După cel de-al doilea război mondial sportul și-a recăpătat popularitatea și au fost organizate mai multe competiții locale și naționale. Apoi, în 1949, a fost înființată „Comisia Centrală de oină”, care a format antrenori, arbitri și instructori, și a modificat regulamentul. Oina e un sport care a fost practicat și de femei. Prima femeie arbitru a fost poeta Elena Farago. Mihail Sadoveanu a apreciat foarte mult acest sport. Atât de mult încât i-a dedicat un întreg capitol în opera sa, Jocuri de primăvară.
Cum se joacă oina
Oina se joacă în aer liber, pe un teren dreptunghiular. Cele două echipe sunt formate din 11 jucători. Jocul începe în momentul în care un jucător aruncă mingea în aer. Un alt jucător, din aceeași echipă, are sarcina de a lovi mingea cu un baston de lemn trimițând-o cât se poate de departe. Dacă ea e prinsă de echipa din teren, jucătorul trebuie să alerge pe culoarul de ducere. Apoi, pe culoarul de întoarcere încercând să nu fie lovit de echipa de prindere.
Bastonul normal are de regulă o lungime de 90 – 100 cm. Cel pentru copii are o lungime de 75 – 80 cm. Mingea, un alt element important în joc, are diametrul de aproximativ 8 cm și o greutate de circa 140 grame. Pentru copii se folosește o minge mai mică, care are diametrul de 7 cm și în jur de 100 grame.
Oina, jocul preferat al marilor scriitori
De oină s-au bucurat o mulțime de generații. Printre cei pasionați de acest sport s-au numărat și scriitori importanți. Ion Creanga, Petre Ispirescu, Barbu Stefanescu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu și Marin Preda sunt doar câțiva dintre ei. Cu ocazia Zilei Naționale a Oinei, Principesa Margareta a României și soțul ei invită publicul la meciurile finale de oină care au loc în weekend.
„La mulți ani Federației Române de Oină, care sărbătorește anul acesta 90 de ani de la fondare! Încă de la începuturile acestei organizații, Familia Regală a fost alături de cei care practică acest nobil și tradițional sport românesc. Anul acesta sărbătorim, de asemenea, prin legea votată de Parlamentul României, ziua de 9 mai ca Zi Națională a Oinei. Felicitări din toată inima!
Sport puternic legat de tradiția populară și de identitatea națională, oina a fost jocul favorit al unor mari cărturari și scriitori: Ion Creangă, Petre Ispirescu, Barbu Ștefănescu-Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Alexandru Kirițescu, Felix Aderca, Nicolae Gane, Nicolae Iorga, Vasile Conta, Mihail Sadoveanu, Alexandru Davila, Take Ionescu și Ionel Teodoreanu, precum și multi alți scriitori apropiați de zilele noastre. După ce a ființat sub Înaltul Patronaj al Regelui Mihai I, Federația Română de Oină se află astăzi sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei.
Vă așteptăm duminică, 13 mai 2023, pe Stadionul Național „Arcul de Triumf” din București, ca în fiecare an, la Cupa Regelui și la Cupa Reginei la Oină! În meciurile finale ale celor două cupe vor evolua: