Peste 850 de acțiuni preventive antidrog, desfășurate în școli și licee
În cadrul programelor naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” specialiștii Agenției Naționale Antidrog (ANA) au desfășurat peste 850 de acțiuni preventive antidrog. Zeci de mii de elevi și o mulțime de cadre didactice au luat parte la activități de informare, educare și conștientizare.
În perioada februarie – aprilie au fost realizate sute de acțiuni în 314 unități de învățământ. La ele au luat parte 26.754 de persoane. 24.540 de elevi și 1.409 cadre didactice. „Elevii participanți la aceste activități au dezbătut, împreună cu specialiștii antidrog, cauzele consumului de droguri în rândul tinerilor. Și cum pot face față presiunii anturajului atunci când sunt puși în fața luării unei decizii. De asemenea, au fost purtate discuții despre dependență, toleranță, modalitatea în care se schimbă comportamentul unui consumator, mecanismul dependenței psihice, efectele fiziologice și medicale ce decurg dintr-un consum pe termen lung. Și au fost clarificate aspectele juridice ce țin de regimul drogurilor”, transmit reprezentanții ANA.
Adolescenții au primit în cadrul întâlnirilor și câteva sfaturi. Specialiștii ANA le-au recomandat să se implice în activități adecvate vârstei, să practice sport și mai ales să evite anturajele care ar putea avea o influență negativă asupra lor. La fel de important este ca tinerii să comunice deschis cu părinții, profesorii sau persoanele de încredere atunci când au o problemă cu care se confruntă. Împreună vor găsi cele mai bune modalități de a o rezolva.
Ministerul Educației, implicat în activități de combatere a consumului de droguri
Violența în unitățile de învățământ, precum și consumul de droguri, devin probleme din ce în ce mai mari. Ministrul Educației, Ligia Deca, îndeamnă consilieri școlari, inspectorii școlari, mediatorii și cadrele didactice să organizeze cât mai multe activități. „Fac apel la inspectorii școlari generali și la reprezentanții Centrelor Județene de Resurse și de Asistență Educațională să susțină consilierii școlari, mediatorii și cadrele didactice în organizarea activităților de prevenție și management a situațiilor de violență. Respectiv consum de substanțe interzise. Fenomenul violenței școlare poate fi limitat și combătut. Dar numai cu o bună colaborare între instituții, familii, specialiști și elevii. Atât eu, cât și toți colegii din Ministerul Educației ne implicăm activ în identificarea și aplicarea celor mai eficiente măsuri. De asemenea, încurajez toți actorii implicați în acest proces să ne transmită orice feedback, pentru a adopta cele mai bune soluții”, a transmis Ligia Deca, ministrul Educației.