Pentru elevii perfect sănătoși geografia poate fi una din materiile preferate. În schimb, pentru elevii nevăzători ea e o materie oarecare. Sau chiar una pe care nu o plac. Iar asta dintr-un motiv foarte simplu. Ei nu și-au putut niciodată imagina cum arată lumea. Din fericire, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. În cadrul tururilor ghidate de la Timișoara elevii au primit și un atlas geografic pentru nevăzători. Primul din România. Cu ajutorul lui copiii au descoperit clădirile din Timișoara și istoria lor și și-au putut imagina cum arată și ce dimensiune au.
Primul atlas geografic pentru nevăzători din țară, realizat de tineri
Primul atlas geografic general tactil pentru nevăzători din România a fost realizat de o profesoară de la Universitatea de Vest din Timișoara, Alina Satmari. Alături de ea au muncit mai mulți studenți, dar și o elevă de liceu. Atlasul, atât de util celor cu deficiențe de vedere, cuprinde mai multe planșe modelate în relief. Ele îi vor ajuta pe nevăzători să înțeleagă mai bine geografia țării. Reprezentarea a fost făcută astfel încât să nu fie foarte încărcată și să fie ușor înțeleasă de persoanele cu deficiențe de vedere. Hârtia pe care a fost printat atlasul este, de asemenea, una specială.
Elevii nevăzători spun că lor nu le-a prea plăcut geografia, iar asta pentru că nu aveau cum să-și imagineze cum arată un anumit oraș sau o țară. Chiar dacă unii dintre ei au călătorit în străinătate, nu știu cât de mare e țara respectivă. Sau unde e ea poziționată pe glob. Acum, prin intermediul atlasului, copiii descoperă geografia și, mai ales, o înțeleg. La noi în țară funcționează șapte școli pentru copiii nevăzători, iar fiecare elev a primit un astfel de atlas geografic tactil.