Activități educative în ferme locale, în programul „Cornul și laptele”. Cine se poate înscrie și cum
Pentru prima dată, programul „Cornul și laptele” oferă copiilor activități educative în ferme locale. Se întâmplă la nivelul municipiului Brașov, care de asemenea a introdus pentru prima dată, în 2021, alimente ecologice și locale în programul pentru școli.
Pentru prima dată, copiii din școlile și grădinițele de stat și cele particulare acreditate din orașul Brașov sunt invitați să viziteze fermele de unde provin produsele alimentare pe care le primesc la școală în cadrul programului „Cornul și laptele”.
Astfel, cadrele didactice și părinții vor putea să-și înscrie copiii la această activitate extra-școlară care este oferită gratuit tuturor celor mai mult de 22.200 de elevi din municipiul Brașov în acest an școlar. Vizitele vor fi găzduite de două ferme de vaci și oi și două ferme de fructe și legume certificate ecologic din cadrul Cooperativei Agricole Bio Carpathia, din județul Brașov. Acestea pregătesc și livrează și produsele lactate și fructele pe care le primesc copiii la școală. Este primul an când programul „Cornul și laptele” este îmbunătățit cu o componentă educațională pentru alimentație sănătoasă, după ce din toamna anului 2021 programul acordă prioritate alimentelor sănătoase și locale.
Ce vor vedea copiii
Producătorii din cadrul Cooperativei Bio Carpathia vor prezenta fermele, activitățile de producție și procesare, vor putea oferi o degustare cu produsele realizate în ferme și vor putea organiza diferite activități tematice pentru copii. Toate acestea pentru conștientizarea preșcolarilor și a elevilor asupra unei alimentații sănătoase și creșterea gradului de informare despre tipurile de produse alimentare locale. Această inițiativă va juca un rol cheie în creșterea apropierii dintre consumatori și producători, dintre rural și urban, într-un context de piață globalizat ce nu încurajează acest lucru, și în înțelegerea de către micii consumatori a muncii considerabile care stă în spatele producerii alimentelor cu care se hrănesc și a relației strânse dintre agricultură și natură/resurse naturale.
Din Brașov, în toată țara – o schimbare de sistem declanșată în 2022
În urma schimbărilor introduse în anul 2021 în orașul Brașov, legislația națională a suferit de asemenea modificări în anul următor – 2022. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a renunțat la prețul cel mai mic. A preluat o parte din criteriile de calitate a produselor folosite la Brașov pentru a fi respectate de toate instituțiile publice din țară care implementează Programul pentru Școli (programul „Cornul și laptele”) – consilii județene, primării. De asemenea, a fost introdusă componenta educațională și a fost diversificată gama de produse ce pot fi incluse în program, în funcție de specificul fiecărei zone din țară și de sezon.
Misiunea WWF
Misiunea WWF la acest capitol este să declanșeze schimbări sistemice în modul în care se achiziționează alimente pentru programele și cantinele de alimentație publică. “Vrem ca acestea să fie aprovizionate cu prioritate din lanțuri scurte alimentare (producători locali) și din ferme care folosesc practici de producție „curate”. Proiectul de pionierat și inovație de la nivelul orașului Brașov este primul pas în această direcție. Pentru ca impactul benefic să crească armonios este însă nevoie ca această abordare să fie replicată și în alte zone alte țării. Să fie extinsă la achiziționarea din bani publici și a altor tipuri de produse, servicii sau lucrări – clădiri publice, transport public, locuri de joacă, papetărie, evenimente, etc” se arata in comunicat.
Această inițiativă a debutat în cadrul programului Bursele de Inovare Cluj, realizat de Centrul Cultural Clujean în proiectul Cluj Future of Work finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. Mai multe detalii: https://wwf.ro/ce-facem/achiziii-publice-verzi-hrana/.