Poluarea, mai periculoasă ca oricând. Ucide anual peste 1.200 de copii
Potrivit Agenției Europene de Mediu (AEE), poluarea este mai periculoasă ca oricând. Noul raport arată că poluarea aerului cauzează peste 1.200 de decese premature pe an în rândul persoanelor sub 18 ani din Europa. De asemenea, poluarea crește semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viață.
Deși au fost derulate mai multe activități și programe de a combate poluarea, se pare că nivelul poluanților atmosferici rămâne ridicat în mai multe țări europene. Copiii și adolescenții sunt deosebit de vulnerabili la poluarea aerului, deoarece corpul lor, organele și sistemul imunitar sunt încă în curs de dezvoltare. Poluarea aerului dăunează sănătății în timpul copilăriei și crește riscul de îmbolnăvire mai târziu în viață. Se estimează că poluarea aerului provoacă peste 1.200 de decese premature în fiecare an printre cei sub 18 ani în cele 32 de țări membre ale Spațiul Economic European (SEE).
Copiii, cei mai vulnerabili în fața poluării aerului
Funcția pulmonară a copiilor și dezvoltarea plămânilor sunt afectate de poluarea aerului. În special de ozon și dioxid de azot pe termen scurt și de particule fine pe termen lung. Expunerea mamei la poluarea aerului în timpul sarcinii este de asemenea periculoasă. Ea e legată de greutatea scăzută la naștere și riscul de naștere prematură. După naștere, poluarea aerului înconjurător crește riscul apariției mai multor probleme de sănătate. Inclusiv astm bronșic, funcție pulmonară redusă, infecții respiratorii și alergii. De asemenea, poate agrava afecțiuni cronice. Printre ele se numără astmul, care afectează 9% dintre copiii și adolescenții din Europa, precum și creșterea riscului unor boli cronice mai târziu la vârsta adultă.
Directorul Spațiului Economic European e de părere că măsurile trebuie urgentate. Asta pentru a proteja în mod special copiii. „Nivelurile de poluare a aerului din Europa sunt încă nesigure. Iar politicile europene privind calitatea aerului ar trebui să aibă ca scop protejarea tuturor cetățenilor. Dar în special a copiilor noștri, care sunt cei mai vulnerabili la impactul poluării aerului asupra sănătății. Este urgent să continuăm să intensificăm măsurile la nivel european, național și local pentru a ne proteja copiii, care nu se pot proteja. Cel mai sigur mod de a le menține în siguranță este să facem aerul pe care îl respirăm cu toții mai curat”, a declarat Hans Bruyninckx, directorul SEE.