Locuri de poveste din România. Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Vremea bună începe să-și intre în drepturi, așa că vă puteți programa mai multe excursii în natură. Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, care se întinde pe 7072 de hectare, este locul în care regăsiți mai multe atracții turistice, care mai de care mai interesante. Parcul este arie protejată naturală și a fost înființat în anul 1990. Zona include o largă paletă de valori naturale, culturale și istorice, regăsindu-se în Munții Hășmaș, pe teritoriul județelor Harghita și Neamț.
Atracțiile Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș
Una din cele mai cunoscute atracții este reprezentată de Stațiunea Lacul Roșu. Aceasta este accesibilă atât din Municipiul Gheorgheni prin Pasul Pângărați, cât și din orașul Bicaz, prin Cheile Bicazului, potrivit cheilebicazului-hasmas.ro. Lacul Roșu, de care cu siguranță ați mai auzit, s-a format în anul 1837 și este situat la o altitudine de 983 de metri. Dacă-l veți vizita probabil veți observa că în apă sunt rămășițe de trunchiuri de copaci. Ei bine, lacul s-a format în urma unor alunecări de teren, iar apa a înghițit o parte a pădurii. Practic, cu mulți, mulți ani în urmă, acolo era o pădure, nicidecum un lac.
În Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș se regăsește și punctul de observare Suhardul Mic. De acolo turiștii pot admira zona Lacului Roșu, cu tot ce presupune ea: Stațiunea Lacul Roșu, Pârâul Oii, Masivul Hășmaș, Masivul Suhardul Mare, Masivul Ghilcoș și Cichi Biuc. Un alt punct de observare este disponibil pe Masivul Ghilcoș. Dacă ați auzit de Lacul Roșu e imposibil să nu fi auzit de Cheile Bicazului. Vorbim de cele mai impresionante chei din România, zona fiind vizitată anual de o mulțime de turiști.
Alte atracții turistice
Printre atracțiile pe care le are Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș se mai numără:
Piatra Singuratică – Hăşmaşul Mare – se poate observa de pe DN 12 încă de la Miercurea Ciuc şi este accesibilă din Localitatea Bălan (acces din Sândominic);
Poiana Albă – Hăşmaşul Mare – de aici poate fi urmat orice traseu se dorește: spre Hășmașul Mare – Piatra Singuratică – Hășmașul Mic (Őcsem) – Masivul Tarcău (la extremitatea sudică a Parcului Național), spre Pr. Oii – Stațiunea Lacul Roșu, spre Masivul Ghilcoș – Stațiunea Lacul Roșu, spre Hășmaşul Negru, spre satul Trei Fântâni, spre orașul Bălan, spre Pasul Pângărați;
Avenul Licaş – la extremitatea nordică a Parcului Național;
Cheile Şugăului – la extremitatea estică a Parcului Național (intrarea în localitatea Bicaz – Chei);