Transportul elevilor, în continuare o problemă. Gratuitatea, înlocuită cu decontul?
Transportul elevilor rămâne în continuare o problemă. O problemă reală și destul de gravă, având în vedere că mulți copii abandonează școala din acest motiv. Proiectul legii învățământului preuniversitar este completat de amendamentele parlamentarilor, iar unul din ele propune înlocuirea gratuității transportului cu decontarea lui. Asociațiile de elevi se opun acestei măsuri.
Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Maramureș și Asociația Elevilor din Timiș critică amendamentele depuse de grupurile parlamentare. Multe dintre ele vizează modificarea articolului 80 a legii învățământului preuniversitar, adică articolul care reglementează gratuitatea elevilor la transport. Reprezentanții celor șase asociații consideră că înlocuirea gratuității cu decontul va duce la creșterea abandonului școlar, capitol la care oricum țara noastră stă prost.
„Ne arătăm îngrijorați cu privire la textul amendamentelor, majoritatea fiind incoerente, în contradicție cu legislația din domeniul transporturilor. Adoptarea amendamentelor în forma actuală va duce la crearea unui blocaj în asigurarea gratuității elevilor. Amintim faptul că prezenta problemă este una veche, iar riscul adâncirii și înrăutățirii acesteia fiind unul periculos. Mai mult, au existat inclusiv amendamente care au propus înlocuirea gratuității cu decontarea transportului. Ne opunem ferm oricărei propuneri venite în acest sens și considerăm că introducerea decontului va duce doar la creșterea abandonului școlar. Solicităm ferm parlamentarilor să nu voteze amendamentele ce au ca scop generarea unui blocaj în asigurarea dreptului elevilor la educație”, transmit elevii, prin intermediul unui comunicat de presă.
„MATE”, programul care sprijină elevii aflați în risc de abandon școlar
Ministerul Educației consideră reducerea părăsirii timpurii a școli drept cea mai importantă prioritate. În acest sens, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează programul „Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație” (MATE). Acesta are rolul de a identifica, sprijini și monitoriza la nivel individual elevii aflați în risc de abandon școlar.
MATE se bazează pe colectarea în timp real a unor date cu privire la semnalele timpurii precum performanța academică scăzută, repetarea clasei, absențe sau comportament inadecvat. De asemenea, mecanismul permite personalului din școli și factorilor de decizie să coordoneze, să planifice și să pună în aplicare măsuri adecvate și imediate pentru a atenua riscurile și problemele identificate la nivelul elevilor, al clasei și al școlii. Mai multe despre program puteți afla de aici.