CODRU Festival este un festival eco-friendly, adică prietenos cu natura, care și-a deschis porțile pentru prima dată în anul 2019. Odată cu venirea pandemiei, manifestarea a fost pusă pe pauză, dar, cu toate astea, În anul 2022, acesta a revenit în forță și a fost primit cu încântare de inimile oamenilor, susținând o ediție cu peste 25.000 oameni. Cu ocazia unei noi ediții „CODRU Festival”, redacția ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu cu Victor Balaniuc, unul dintre cei 4 membri fondatori ai festivalului. Interviu realizat de Denisa-Maria Belecciu.
Povestea festivalului a început în anul 2019. Patru tineri au pus mână de la mână și au început proiectul care este considerat drept „festivalul ocrotitor al naturii”. În spatele festivalului se află o dorință pur omenească și normală – dorința de a iubi și proteja natura. Astfel, în fiecare an, organizatorii planifică sesiuni de plantare, apoi, pe timpul festivalului, se strâng alături de oamenii care se alătură lor și se bucură de câteva zile consecutive de relaxare, muzică, artă și…natură.
ȘTIRI PENTRU COPII: CODRU Festival este primul festival eco-friendly din România. De unde, cum și de la ce a pornit această idee de festival?
Victor Balaniuc: Misiunea organizației CODRU a fost conturată împreună cu ceilalți trei membri fondatori: Darius Tapalagă, Marius Bunei și Cristian Bucureștianu și s-a născut dintr-o nevoie simplă și firească: să iubim mai mult natura și să învățăm cum să o protejăm mai bine. În fiecare an organizăm o sesiune de plantare CODRU, apoi ne strângem cu toții în mijlocul naturii și ne bucurăm împreuna mai multe zile de muzică și artă. Ediția din acest an, a treia, va fi între 25 – 27 august.
ȘTIRI PENTRU COPII: Fiecare participant la festival se alătură misiunii de reîmpădurirea și ecologizarea zonei, arie protejată de interes național deoarece fiecare bilet achiziționat este un copac plantat. Cum a fost primită de oameni această idee? Care sunt rezultatele acestei mișcări? Cum se implică oamenii? Cât și unde ați reușit să plantați?
Victor Balaniuc: Plantăm mii de puieți împreună cu voluntarii, care nu sunt puțini, iar asta ne bucură. La fiecare plantare se adună mii de voluntari, majoritatea tineri, familii cu copii, ceea ce e încurajator pentru noi. Foarte mulți oameni din mediu corporate răspund și ei pozitiv la acțiunile noastre. Până acum am plantat 8000 de puieți în Pădurea Bistra. Anul acesta vom planta încă 10.000 într-o altă zonă, la Recaș, unde am identificat o nevoie acută de de ecologizare și împădurire a zonei.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cantitatea de deșeuri de plastic este declarată stare de urgență medical la nivel mondial. Cum reduceți cantitatea de plastic consumată la un festival atât de mare?
Victor Balaniuc: Da, așa este, după fiecare eveniment deșeurile de plastic rămân în cantități mari. Plasticul a fost declarat stare de urgență medicală la nivel mondial, iar ecologiștii au atras atenția asupra faptului că, odată ajuns în natură, materialul poluant poate avea efecte ireversibile asupra ecosistemelor.
Pentru că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, CODRU Festival își dorește să prevină acest lucru. În ediția de anul trecut a CODRU Festival băutura consumată a fost servită în pahare reutilizabile. La fiecare băutură festivalierul a primit un pahar curat și dezinfectat, iar iar la finalul evenimentului paharul era restituit. Mulți și-au luat paharul acasă, ca suvenir.
ȘTIRI PENTRU COPII: CODRU, al meu, al tău, al tuturor! Întrebarea mea este: De ce „CODRU” și nu altceva?
Victor Balaniuc: Prin CODRU vedem natură, aer curat, viață. Vedem oameni care se strâng laolaltă să se bucure de asta împreună, dar vedem și responsabilitate, oameni care vor să păstreze, să repare sau să îmbunătățească mediul în care trăim.
ȘTIRI PENTRU COPII: CODRU Festival face parte din proiectele TM2023. Pregătiți vreun moment special dedicat acestui lucru?
Victor Balaniuc: 2023 este cu siguranță un an extrem de important pentru toată lumea. Nu vorbesc doar de timișoreni, ci de toții românii. Este o șansă imensă să fim un punct pe harta culturii europene. Fiecare ediție a venit cu moemnte inedite, așa va fi și anul acesta.
ȘTIRI PENTRU COPII: Prima ediție a festivalului a fost în anul 2019, apoi a urmat pandemia. Cum v-ați menținut publicul interesat de această manifestare?
Victor Balaniuc: Pandemia a fost o provocare mare în toate domeniile. A fost experiență repornirea motoarelor, după 2 ani în care proiectul a fost în stand-by, din cauza pandemiei COVID-19. Industria evenimentelor a avut de suferit enorm, implicit, și proiectele noastre. Unele dintre ele nu au reușit fi salvate, însă festivalului CODRU a repornit în forță reușind să organizăm o ediție la care au participat peste 25.000 de festivalieri în 2022.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ați afirmat cu bucurie că „schimbarea este în noi”. Cum se pot implica oamenii sau chiar tinerii?
Victor Balaniuc: Venind la festival și participând la sesiunile de plantare. Fiecare bilet cumpărat este un copac în plus. Din încasările din perioada festivalului organizăm sesiunile de plantare. Nu putem face asta singuri, și ne bucurăm că oamenii se implică. Împreună suntem mai puternici.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este categoria predominantă de vârstă a publicului la care ajungeți? Acceptați voluntari în acest festival?
Victor Balaniuc: În general vorbim predominant tineri, nu doar din Timișoara, ci și din alte orașe mari: Cluj, București, Oradea, Arad. Anul trecut am avut peste 100 de voluntari care ne-au ajutat enorm în organizarea festivalului, pe lângă echipa noastră. Bineînțeles că avem nevoie și anul acesta de ei și sper să ni se alăture cât mai mulți.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ediția trecută, în cadrul festivalului ați avut mai multe scene și zone potrivite atât pentru cei mai mici, cât și pentru cei mai bătrâni. Ce pregătiți anul acesta? Extindeți perimetrul festivalului, adăugați mai multe zone/scene?
Victor Balaniuc: Anul trecut am avut 4 scene în mijlocul naturii. Anul acesta vor fi 5, fiecare scena va avea o tematică diferită, stil de muzică. În cadrul ediției de anul trecut una dintre zile a fost dedicată familiilor, părinți cu copii. Am organizat ateliere de teatru pentru cei mici și părinți, zone de distracție pentru ei și, bineînțeles, Gașca Zuuuuuuuurli! A fost un spectacol pe cinste, copiii au cîntat, dansat, iar noi ne-am bucurat de chicotele lor de fericire. Ne-am axat ca pe fiecare categorie de public să o zonă care să-i reprezinte și să se poată distra. Fiecare scenă a fost cu un gen de muzică, într-un cadru altfel.
ȘTIRI PENTRU COPII: La ediția din 2022, muzica adusă a fost pe alese, astfel încât să mulțumească toate gusturile. Anul acesta ce ne pregătiți? Puteți să dezvăluiți 1-2 artiști pe lângă cei care sunt deja cunoscuți de public?
Victor Balaniuc: Artiștii vor fi anunțați cât de curând. Nu pot da nume, dar pot să spun că vor fi suprize plăcute, nume cunoscute pentru toate gusturile muzicale.
Festivalul CODRU face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este singurul festival eco-friendly din România unde fiecare bilet cumpărat este echivalentul unui copac plantat. A treia ediție are loc în perioada 25 – 27 august, iar organizatorii așteaptă cu nerăbdare reîntâlnirea cu oamenii, în Pădurea Bistra.
Sursa foto: CODRU Festival
Cum a prins contur serialul „BatRoți”. Detalii direct de la Cartoonito