SĂPTĂMÂNA PATIMILOR. Marți, ziua în care Iisus e pus la încercare
SĂPTĂMÂNA PATIMILOR sau Săptămâna Mare, cum mai e numită, a început ieri, cu intrarea lui Iisus în Ierusalim. Astăzi, în Marțea Mare, Mântuitorul a fost pus la încercare și i-au fost întinse mai multe capcane. Tot azi, la biserică, preoții citesc Pilda celor 10 fecioare.
După intrarea lui Iisus în Ierusalim autoritățile religioase au început să aibă ciudă pe el, dar mai ales pe ceea ce făcea. Faptul că el preda învățăturile Domnului îi enerva la culme, așa că s-au hotărât să facă ceva să scape de el. Singurul lucru pe care-l puteau face era să-l provoace pe Iisus să spună că are putere divină de la Dumnezeu. Dacă recunoștea, era acuzat de blasfemie, iar apoi arestat. Liderii religioși erau atât de porniți pe acest plan încât s-au aliat.
Rând pe rând, fariseii (care s-au opus Romei și pătrunderii acesteia în modul de viață evreiesc) și erodienii (susținători ai lui Irod cel mare) au încercat, prin diferite întrebări, să-l facă pe Iisus să mărturisească. Chiar și saducheii (liberali religioși care au negat Învierea, îngerii sau spiritele) s-au alăturat acestui plan. Oricât s-ar fi chinuit și orice l-ar fi întrebat, Iisus a reușit să păstreze ascuns adevărul. Apoi, a avertizat oamenii și ucenicii despre necredința liderilor religioși ai națiunii. Biblia ne spune că după o zi lungă și grea, Iisus împreună cu ucenicii săi s-au oprit pe Muntele Măslinilor pentru a se odihni. Acolo el a susținut mai multe predici, unele dintre ele făcând referire la sfârșitul timpurilor și la întoarcerea Sa.
Pilda celor 10 fecioare
În ziua de marți a Săptămânii Mari preoții citesc Pilda celor 10 fecioare. Ea prezintă zece fete, cinci înțelepte și cinci neînțelepte, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament întâlnirea cu Hristos este asemănată cu o nuntă. Hristos se numește pe sine „mire”, iar apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”. Mireasa lui Hristos este Biserica, potrivit crestinortodox.ro. Cele 10 fecioare îl așteaptă pe mire, însă cinci dintre ele rămân fără untdelemn în candele. Se hotărăsc să plece pentru a-și cumpăra.
„În timp ce ele lipsesc, sosește mirele. Acesta intră la nuntă împreună cu fecioarele „care erau gata de nuntă” și ușa se închide. Vor ajunge și fecioarele nebune, dar vor găsi ușa închisă. Vor striga: „Doamne, Doamne, deschide-ne nouă”. Mirele le răspunde: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi”. Părintele Constantin Galeriu, cercetând originalul grecesc al Noului Testament, a găsit interpretarea: „Nu recunosc chipul meu în voi”. Deci chipul nostru autentic este în Hristos. Pilda se încheie cu aceste cuvinte: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului””, se arată în sursa citată.