Cum stă treaba cu instrumentele muzicale? Concerte educaționale interactive dedicate copiilor
Eufonia, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din România, îi învață pe copii cum stă treaba cu instrumentele muzicale. Evenimentul începe peste numai câteva zile, la Timișoara, și promite o sumedenie de întâmplări fericite în aproape toată țara.
Eufonia Festival propune, în intervalul 16 septembrie- 4 octombrie, peste 30 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni și, în premieră, intervenții de terapie prin muzică.
Sunetul muzicii clasice se va auzi în Timișoara, Jimbolia, Săcălaz, Șag, Ciacova, Urseni, Moșnița Nouă, Lugoj, Lipova, Reșița, Caransebeș, Băile Herculane, Sibiu, Sighetu Marmației, programul complex al acestei ediții plasând Eufonia ca unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din România.
Astfel, va avea loc o serie de concerte educaționale „The sound of classics- Sunetul muzicii clasice”, susținute în zona de vest a României. Acestea sunt dedicate copiilor din clasele primare, urmărește dezvoltarea culturală în spații precum Jimbolia, Lugoj, Ciacova, Urseni, Moșnița Nouă, Caransebeș, Reșița. Cele 10 concerte educaționale sunt un mijloc de implicare activă în educația cultural-muzicală a tinerei generații, Eufonia susținând anual concerte interactive dedicate publicului tânăr.
Concertele educaționale dedicate copiilor din clasele primare sunt gândite să includă un program interactiv conceput de Kristin Guttenberg (specialistă în pedagogie socială și artele spectacolului) și Vlad Popescu (violinist și director artistic Eufonia).
Copiii vor învață câte ceva despre fiecare instrument folosit în concert, vor interacționa direct cu tineri muzicieni internaționali care vor susține momentele muzicale ce compun aceste concerte educaționale, vor adresa întrebări artiștilor (întrebări care mai de care mai de care mai haioase și inedite) și vor avea șansa de a descoperi câteva detalii inedite despre compozitorii a căror lucrări le vor asculta.
”Sunt zone în care copiii nu au avut acces până acum la concerte de acest gen sau nu au văzut de aproape niciodată o vioară sau un violoncel. Ideea acestor evenimente este să le stârnească curiozitatea și să îi familiarizeze cu sunetul muzicii clasice și emoția data de participarea la un eveniment într-o sală de concert”, a explicat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Giorgia Harasim, pr-ul festivalului.
Eufonia Festival este născut din dorința Asociației Tribul Artistic de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional. „Anul acesta ne-am îndreptat atenția spre inițierea mai multor activități muzicale care vor duce, credem noi, festivalul mai aproape de comunitățile din vestul României. Această ediție propune peste 30 de evenimente, peste 30 de experiențe muzicale inedite”, arată Vlad Popescu, directorul artistic Eufonia.
Cea de-a doua ediție a festivalului de muzică clasică de cameră Eufonia propune publicului larg concerte excepționale cu 15 artiști de renume internațional, care vor susține și ateliere de măiestrie pentru tinerii muzicieni: Suyeon Kang (vioară), Gareth Lubbe (violă), Vashti Hunter (violoncel), Simona Sindreștean (oboi), Marko Zupan (flaut), Martin Klett (pian), Dinu Mihăilescu (pian), Abel Tomas (muzică de cameră), Furiant Quartet (muzică de cameră), Stefan Hempel (orchestră de cameră), Angelica Postu (muzicoterapie), Kristin Guttenberg (training mental pentru artiști).
Sub conducerea renumitului violonist german, Stefan Hempel, Eufonia Chamber Orchestra va susține două concerte importante: primul se va desfășura la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Arte „Ion Vidu” inaugurată în urmă cu 50 ani; cel de-al doilea eveniment este unul de strângere de fonduri pentru Băile Herculane realizat în colaborare cu Asociația Locus care luptă pentru salvarea patrimoniului arhitectural al acestei renumite stațiuni.
Un alt eveniment de referință din programul acestei ediții are loc la Sighetu Marmației- concertul susținut de Furiant Quartet este dedicat victimelor comunismului, marcând trecerea a 30 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, fiind organizat în incinta fostei închisori comuniste, azi devenită Memorialul Sighet.