Invențiile au schimbat viața oamenilor. Scutecul, o invenție luată în râs inițial
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre scutec, o invenție luată în râs inițial.
Viața mămicilor din întreaga lume a devenit mai ușoară după apariția scutecului de unică folosință. Meritul îi revine lui Marion Donovan (1917 – 1998), care a reușit să revoluționeze această industrie chiar dacă inițial nu a fost băgată în seamă. Inventatoarea s-a născut în Fort Wayne, Indiana, și a crescut înconjurată de invențiile tatălui și ale unchiului său. După ce și-a terminat studiile, obținând o licență în literatura engleză, aceasta a acceptat un post de redactor la revista Vogue. La puțin timp după, Marion s-a căsătorit cu James Donovan, un importator de piele.
Cum a apărut ideea unei astfel de invenții
Fiecare invenție răspunde unei nevoi. Așa s-a întâmplat și în cazul inventatoarei Marion care, după ce și-a întemeiat o familie, și-a dat seama că munca mamelor ar trebui ușurată. Pe vremuri, scutecele reprezentau niște bucăți de material. Acestea se udau instantaneu și odată cu ele se murdăreau și cearșafurile. Prima descoperire a lui Marion, în 1946, a fost proiectarea unei huse de scutec impermeabile. Lucrând constant la o serie de perdele de duș, Marion și-a folosit mașina de cusut pentru a proiecta și a perfecționa o husă de scutec reutilizabilă și rezistentă la scurgeri, care, la fel ca și pantalonii de cauciuc pentru bebeluși din acea vreme, nu producea iritații.
Produsul final era de fapt fabricat din pânză de nylon pentru parașute și prezenta o inovație suplimentară: Marion a înlocuit acele de siguranță cu broșe de siguranță cu închizători de metal și plastic. Debutul husei de scutec a avut loc la New York în 1949, unde a avut un adevărat succes. Brevetul lui Marion a fost acordat în 1951, potrivit lemelson.mit.edu. Până atunci, ea începuse o inovație și mai esențială: scutecul de hârtie de unică folosință. Acesta nu a fost atât de ușor de creat pe cât ar putea părea, deoarece, pentru a preveni erupțiile cutanate, materialul unui scutec trebuie să „absoarbă” umezeala de pe pielea bebelușului.
În mod surprinzător, această invenție nu a avut parte de același succes. Deși a apelat la mai multe companii pentru a-și comercializa produsul, Marion a fost luată în râs pentru că a propus un obiect atât de inutil și nepractic. A fost nevoie de aproape zece ani pentru ca cineva să valorifice ideea lui Marion. Este vorba despre Victor Mills, creatorul Pampers®, una din cele mai cunoscute companii când vine vorba de bebeluși.