„Salonul copiilor”, expoziția care prezintă lucrările viitorilor artiști
Palatul Administrativ din Timișoara găzduiește până în 12 aprilie „Salonul copiilor”, o expoziție vernisată recent care prezintă lucrări ale copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 18 ani. Coordonatorul proiectului, artistul plastic profesionist Patricia Stanga Iusztin, ne-a oferit mai multe detalii despre expoziție.
„Salonul copiilor” a ajuns la ediția a III-a și este un eveniment care marchează munca micilor artiști din perioada 2020 – 2023. El aduce în luminile galeriei un mozaic de lucrări, acestea fiind grupate pe mai multe tematici. Una dintre cele mai apreciate teme a fost cea a zborului, copiii descoperind și povestind despre păsări, îngeri păzitori, sori și luceferi. Fiecare copil și-a prezentat un înger personal, care-i reflectă personalitatea, rezultând lucrări cu îngerași destul de atipici. O altă temă îndrăgită a fost „Pe urmele unui model. Copiii în lumea pictorilor celebri”. Micii artiști au descoperit flori, peisaje și naturi statice, precum și studii și interpretări după picturi din Istoria Artei. Luchian, Tonitza, Grigorescu, Odilon Redon, René Magritte, Monet, Matisse, Cezanne, Van Gogh, Georgia O’Keeffe sunt doar câteva nume din cele care le-au fost izvor de inspirație copiilor în lucrările prezentate.
Prietenia este o altă temă apreciată. Copiii au vorbit în culori despre o întreagă colecție de bufnițe, lilieci, dar și alte animale apropiate de sufletul lor. Din cadrul expoziției fac parte și lucrări ale copiilor mai mici, de cinci – șapte ani. Potrivit Patriciei Iusztin, colajul demonstrează cât de bine se potrivește remarca lui Picasso, conform căreia în fiecare copil se află un artist – totul să rămână așa și când va crește mare.
Când pot fi descoperite lucrările micilor artiști
Expoziția este deschisă publicului până în 12 aprilie, la Palatul Administrativ Timișoara. Programul de vizitare este zilnic, între orele 8:00 – 20:00. „Ediția actuală este practic o „expoziție de atelier”, reflectând atât (o parte din) munca pictorașilor, cât și preocuparea mentorului de a le pune bazele unei educații vizuale”, spune Patricia Iusztin, coordonatoarea proiectului. Patricia Iusztin trăiește și lucrează în Timișoara, fiind îndreptată către artă. Ea este artist vizual și membru al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România în cadrul filialei din Timișoara. În plus, coordonează Cercul de Educație plastică Atelier Patricia Stanga Iusztin din același oraș.