„Caravana Reciclării Creative”, proiectul care-i apropie pe elevi de mediul înconjurător
Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu (ISJ Sibiu) derulează proiectul educațional „Caravana Reciclării Creative”. Acesta se desfășoară în patru județe: Giurgiu, Călărași, Brașov și Sibiu.
Proiectul are ca scop principal reciclarea creativă a deșeurilor și conștientizarea efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător. Atât în rândul elevilor și al profesorilor, precum și în familiile și comunitățile în care se desfășoară. În cadrul a patru întâlniri live cadrele didactice au participat la ateliere în care au primit informațiile necesare pentru a realiza un proiect până la finalul lunii mai. Din fiecare județ participă 20 de unități de învățământ, fiecare cu câte cinci profesori. După participarea la ateliere cadrele didactice trebuie să construiască în școală cinci zone de reciclare și recreere. Acestea sunt: zona de reciclare selectivă, zona de păsări fericite, zona de lectură, zona verde și zona de reciclare creativă. Zonele vor fi supuse la vot (juriu + aprecieri publice). Apoi, patru din cele 80 de instituții de învățământ vor fi premiate.
Proiectul se va derula în unitățile de învățământ până pe 16 iunie. El se va încheia în urma jurizării și a votului public cu desemnarea câștigătorilor, pe data de 27 iunie 2023. Premiile ce vor fi oferite sunt rechizite și imprimante. În plus, primele patru echipe clasate vor pleca într-o Tabără de Creativitate. La ea vor participa și 20 de profesori merituoși.
Implicarea elevilor și a părinților face diferența
În 13 martie peste 100 de participanți au fost prezenți la o întâlnire la Sibiu. Acolo, Diana – Adina Bucuță, inspector școlar pentru învățământul primar din cadrul ISJ Sibiu, și Alemănuța Toader, profesor de geografie la două școli gimnaziale, au împărtășit cu colegii lor povești inspiraționale din proiectele de educație de mediu. Cadrele didactice participante au înțeles cât de importantă e implicarea elevilor și a familiilor acestora și cum ea poate face diferența în orice reușită, dar și în viața copiilor și a comunităților.