Invențiile au schimbat viața oamenilor. Ștampila, un mijloc de identificare folosit de mii de ani
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre ștampilă, un mijloc de identificare folosit de mii de ani.
Ștampilele au fost folosite ca mijloc de comunicare, identificare și autentificare încă de la începutul istoriei cunoscute. Urmele de ștampile din Mesopotamia datează încă de acum 7.500 de ani, iar sigiliul era practicat pe scară largă în Orientul Apropiat Antic, Egipt, Valea Indusului și China, potrivit imprintseals.org. Această practică de identificare este folosită și în Grecia și Roma, iar apoi s-a răspândit și în cea mai mare parte a Europei. Documentele erau marcate cu un sigiliu de ceară sau lut pentru a putea fi identificate mai ușor.
Ștampilele și sigiliile, folosite și azi
În Marea Britanie în Evul Mediu s-a făcut o pauză de la folosirea acestei metode. Practica de a atașa amprenta unei matrice de sigiliu la un document ca mijloc de autentificare a fost reintrodusă în Marea Britanie de Eduard Mărturisitorul (1042 – 1066). Spre deosebire de modelele franceze și germane, modelul lui Eduard era conceput pentru a crea ștampile pe ambele fețe ale documentului. Până la sfârșitul secolului al XIII-lea, instituții, organizații, oficiali și funcționari, precum și bărbați și femei individuale din întreaga societate, de la rege la țăranul liber, erau implicați în practica folosirii ștampilelor.
Atașarea unui sigiliu ca formă de autentificare a continuat pe tot parcursul perioadei moderne timpurii și în epoca modernă. Astăzi firmele se folosesc de ștampile pentru a fi identificate în documente. Inclusiv actele importante, cum ar fi diplomele de studii, sunt marcate cu o ștampilă de identificare. Pe noi de exemplu, cel care ne reprezintă în documente și peste tot e elefantul Toyo.