Părinții critică „Săptămâna verde” și „Școala altfel”. Li se pare că nu învață destul copiii lor
În perioada 27 februarie – 16 iunie inspectoratele școlare județene stabilesc săptămânile în care se desfășoară „Săptămâna verde” și „Școala altfel”. Se pare că aceste programe nu sunt neapărat pe placul părinților, iar motivele sunt clare.
Pe un grup de pe o rețea de socializare părinții și-au spus părerea legată de cele două programe care fac parte din structura anului școlar. Mulți dintre ei consideră că sunt o pierdere de vreme și că elevii nu învață suficient. Analizând situația, ne dăm seama că nemulțumirea vine din cauza faptului că nu peste tot sunt organizate activități utile. „Sunt aberații legislative. În Săptămâna verde nu avem activități programate, în afară de o excursie propusa de „doamna”, cu firma de turism aleasă de dumneaei. Pentru care a presat copiii la ore spunând ca vor primi absențe dacă nu merg. Eu am ales să nu-l trimit. Știu, legea spune că se pot da absențe, dar de asemenea spune și ca activitățile să se desfășoare fără contribuții din partea părinților, cadrelor didactice”, spune unul din părinți.
Altcineva e de părere că programele sunt inutile și că reprezintă practic o prelungire a vacanței de care elevii nu pot beneficia. „E pur și simplu o pierdere de vreme. O prelungire a vacanței de care nu putem beneficia. S-au făcut excursii și cam atât. Școala nu are fonduri să organizeze activități, părinții nu întotdeauna își permit costurile respective. O altă aberație pe stilul „România Educată”, e părerea unei mămici.
La ce activități participă copiii în cele două săptămâni
Sunt și părinți care consideră benefice pentru elevii activitățile desfășurate în „Săptămâna verde” și „Școala Altfel”. „Consider utile programele dacă profesorii găsesc și planifică activități interesante. Așa cum s-a făcut în clasa fetiței mele. Copilașii învață lucruri care nu se învață în clasă. Există educație și în afara sălilor de clasă. Plus că mulți părinți au avut plăcerea să se implice și au propus activități de care știau sau pe care puteau să le intermedieze. Am avut o ofertă diversă și foarte interesantă. Sunt copilașii noștri și ne interesează ce pot face mai interesant în aceste săptămâni”, spune o mămică.
În cadrul celor două săptămâni elevii au avut parte de excursii, drumeții, ateliere de creație, de lectură sau de interpretare artistică. De asemenea, unii au luat parte și la cursuri de prim ajutor și au mers în vizită la diferite instituții și muzee. „Pentru noi activitățile au fost benefice. Foarte multe activități care ajută la dezvoltarea copiilor și înțelegerea lumii în care trăim. Dau câteva exemple de activități: plantare de semințe în ghivece aduse de acasă, dar nu noi, de exemplu o caserolă de smântână, în ideea de a refolosi etc, discuții despre fructe / legume alese de copii, ieșire la picnic în parc, ieșire la o stație de tratare a apei la Muzeul apei”, spune o altă mămică.
Părerea unui cadru didactic
În discuție a intervenit și o mămică care este totodată și dirigintă. „Întrebați dacă aceste două săptămâni atipice sunt benefice educației copiilor. Vă răspund că depinde de copil: dacă pe copil îl interesează, atunci da, activitățile vor fi benefice culturii sale. Deși noi avem activități extrașcolare lunar, în aceste două săptămâni ne putem axa pe alt gen de activități. Propunerile mele pentru clasa a VI-a:
Luni: jocuri de masă – scrabble, șah, what do you meme, etc.
Marți: Codul bunelor maniere / Activitate cu reprezentant de la IPJ / scurtă vizită la un Muzeu etnografic din zonă + picnic în curtea Muzeului;
Miercuri: excursie la nivel gimnazial în afara localității;
Joi: activități de acordare a primului ajutor cu reprezentanți de la SAJ și Pompieri;
Vineri: Așezarea mesei festive – o artă / concurs de dans și karaoke”, împărtășește diriginta.