„Luna Pădurii”, un proiect educațional conceput de Muzeul Național al Banatului
„Luna Pădurii” este unul dintre cele mai importante evenimente ecologice, fiind celebrată anual în perioada 15 martie-15 aprilie. Vă povestim despre un proiect educațional realizat de Muzeul Național al Banatului.
Luna Pădurii
„Luna Pădurii” este unul dintre cele mai importante evenimente ecologice, fiind celebrată anual în perioada 15 martie-15 aprilie cu scopul de a evidenția rolul esențial și importanța ecosistemelor forestiere în menținerea echilibrului ecologic și implicit în viața omului.
Colegii biologi vă invită să descoperiți biodiversitatea din Pădurea Verde din Timisoara! Dacă sunteți curioși de ființele pe care le întâlniți în cale, trimiteți-ne imagini pe adresa de e-mail (muzeul.banatului@yahoo.com) și veți fi ajutați să le identificați.
Un proiect educațional conceput (info, text, foto) de Ionela-Marilena Rădac, Silviu Mureșan și Ștefan Popa
Despre Uliul păsărar
Uliul păsărar (Accipiter nissus) este un răpitor relativ comun în păduri, fiind puțin mai mare decât un porumbel. Prezintă un dimorfism sexual slab. Se hrănește cu păsărele (în special vrăbii) pe care le surprinde prin zborul său imprevizibil. Specia poate fi întâlnită la Pădurea Verde, dar și prin parcurile sau grădinile din oraș, mai ales de la începutul toamnei până la sfârșitul primăverii, când numărul indivizilor crește datorită migrației din nord.
Femela este mult mai mare decât masculul. Lungimea corpului este de 28-38 cm, iar greutatea de 185-342 g pentru femelă și 110-196 g pentru mascul. Cuibul lor este plat, construit cu precădere de femele din crengi uscate intercalate și căptușit cu ramuri verzi. Cuibul este reînnoit în fiecare an și amplasat în zona de tranziție dintre ramurile uscate și ramurile verzi, la o înălțime de 5-8 metri.