Informații privind simulările naționale. Ce trebuie să știe candidații
În perioada următoare elevii de clasa a VIII-a, dar și cei de clasa a XII-a își vor testa cunoștințele. Ministerul Educației a publicat informații privind simulările naționale, acestea fiind însoțite și de un calendar. Primii care vor avea parte de emoții sunt cei care vor susține simularea Evaluării Naționale.
Elevii clasei a VIII-a vor avea de susținut, la fel ca până acum, două sau, după caz, trei probe scrise. Prima probă a simulării Evaluării Naționale, cea la Limba și literatura română, va avea loc în 20 martie, fiind urmată, în 21 martie, de proba la Matematică. Proba la Limba și literatura maternă va avea loc în 22 martie, iar în 29 martie vor fi afișate și rezultatele.
Începând cu 27 martie și elevii de clasele a XII-a și a XIII-a seral / frecvență redusă își vor testa cunoștințele în cadrul simulărilor. Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat începe în 27 martie cu proba scrisă la Limba și literatura română. În 28 martie candidații vor susține cea dea doua probă, și anume cea obligatorie profilului. În 29 martie are loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă are loc în 30 martie, când se desfășoară proba la Limba și literatura maternă. Candidații simulării de Bacalaureat își vor afla rezultatele în 6 aprilie.
Ce trebuie să știe elevii
În zilele de simulări, accesul elevilor este permis în săli până la ora 8:30. Toate probele, indiferent că vorbim de simularea Evaluării Naționale sau a Bacalaureatului, încep la ora 9:00. La acea oră, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore pentru elevii de clasa a VIII-a și de trei ore pentru elevii din clasele terminale de liceu.
Rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat. Prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții etc. Analiza se face și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.