Martie, luna în care sărbătorim teatrul. Mici surprize oferite de Teatrul Merlin din Timișoara
Martie nu e doar luna mărțișorului sau a femeii, ci e și luna în care sărbătorim teatrul. De mai multe ori. Urmează trei zile în care teatrul este aniversat în întreaga lume. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara marchează acest moment cu un spectacol inedit, dar și cu mici surprize.
Luna martie reprezintă o triplă aniversare a teatrului. În 20 martie a fost stabilită, în 2001, la inițiativa Asociației Internaționale de Teatru pentru Copii și Tineret (ASSITEJ), Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. În următoarea zi, 21 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. Ideea a apărut în anul 2000, la Magdeburg, Germania, în cadrul Congresului Uniunii Internaționale a Marionetiștilor. Apoi, doi ani mai târziu, în Atlanta, Statele Unite ale Americii, ziua a fost votată și adoptată ca Zi Mondială a Teatrului de Păpuși. Teatrul, cu tot ce înseamnă el, e sărbătorit și spre finalul lunii. În 27 martie toată lumea celebrează Ziua Mondială a Teatrului.
Pentru a marca aceste sărbători, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara vă invită la spectacolul „Orice șoarece iubește cașcavalul”, în regia lui László Béres. Acesta va fi pus în scenă în 19 martie, de la ora 11:00 și apoi de la ora 13:00. Participanții vor avea parte și de mici surprize, ca de obicei.
Rolul acestor sărbători
Cele trei sărbători sunt menite să asigure accesul a cât mai multor copii, tineri și adulți în sala de spectacol. „Niciodată nu e prea târziu să tragem cortina care ne acoperă ochii și să rezonăm cu un alt univers, cu siguranță magic”, transmit reprezentanții Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”. Cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret, Sue Giles, președinte al ASSITEJ, îndeamnă părinții să-și ducă copiii la teatru sau să aducă teatrul la copii.
„Pe 20 martie 2023, recunoaștem artiștii din teatru și spectacol pentru publicul tânăr ca lucrători esențiali. Făcând o diferență în viața copiilor oriunde s-ar afla și cu o cunoaștere profundă și specializată a publicului lor. Teatrul și spectacolul pentru publicul tânăr sunt distincte în abordarea sa: prețuirea copiilor și tinerilor ca audiențe cu discernământ, participanți și contribuitori la cultură. Cu dreptul de a experimenta artele și de a avea libertate de exprimare. Oferirea de spațiu, loc și respect imaginației tinerilor le oferă acestora baze pe care să își construiască rezistența și încrederea”, a spus Sue Giles.