Studii universitare de numai 2 ani. Absolvenții de liceu vor avea o nouă opțiune
Procesul educațional din România urmează să treacă prin mai multe schimbări odată cu adoptarea noilor legi ale educației. Există schimbări atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior. Una dintre ele face referire la admiterea la facultate. Absolvenții de liceu vor putea opta pentru un nou program de studii universitare. Acesta va avea o durată de numai doi ani.
În prezent facultățile oferă programe de licență, masterat și doctorat. În cazul studiilor universitare de licență, studenții participă la cursuri timp de trei – patru ani, după caz. Studenții au de obținut un număr minim de 60 de credite pentru un an de studii. În proiectul de lege „România Educată” legea învățământului superior prevede un nou program: studii universitare de scurtă durată. Acestea corespund, de regulă, unui număr de 120 de credite de studii transferabile și se organizează în domeniile de studii universitare de licență cuprinse în Nomenclatorul domeniilor și al programelor de studii universitare aprobat anual prin hotărâre a Guvernului.
Practica, obligatorie în cadrul studiilor universitare de scurtă durată
Studiile universitare de scurtă durată presupun doi ani de studii și minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii. Practica joacă un rol foarte important, aceasta fiind obligatorie. Instituțiile de învățământ superior au obligația de a asigura un minimum de 50% din locurile de practică necesare. Dintre acestea, cel puțin 75% trebuie să fie în afara instituțiilor de învățământ superior.
La admiterea la studii universitare de scurtă durată pot participa absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă. „În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior pot stabili facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de scurtă durată, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și / sau la alte concursuri naționale sau internaționale”, se arată în proiectul de lege disponibil aici.
În cazul în care absolvenții acestui tip de program vor să-și continue studiile în cadrul ciclului I – studii universitare de licență, o pot face prin participarea la examenul de admitere. „Instituțiile de învățământ superior echivalează disciplinele parcurse în cadrul ciclului de studii universitare de scurtă durată cu disciplinele din cadrul programului de studii universitare de licență la care studentul a fost admis, în baza unei metodologii proprii. În urma echivalării studentul poate fi transferat într-un alt an de studii din cadrul ciclului de licență”, se mai arată în proiectul de lege.