„Muzeul cu povești”, un proiect educațional dedicat copiilor
În perioada 27 – 31 martie Muzeul Județean Botoșani derulează proiectul educațional „Muzeul cu povești”. Copiii au ocazia să descopere și să învețe lucruri noi, dar să se și distreze. Activitățile vor avea loc în intervalul orar 9:00 – 13:00, la Muzeul de Etnografie.
Proiectul educațional „Muzeul cu povești” a ajuns la ediția a VIII-a și este derulat de Secția de Artă Plastică – Etnografie. Participanții vor călători în lumea basmului, ca mai apoi acesta să devină doar un motiv. „Concepută ca o incursiune în lumea basmului românesc, activitatea va depăși această limită, textul devenind, la un moment dat, doar un pretext în explorarea naturii umane, a valorilor morale și comportamentale tradiționale, prin intermedierea actriței Anamaria Chelaru de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani”, transmit reprezentanții Muzeului Județean Botoșani. Pentru a participa la activitate se percepe o taxă de 5 lei / persoană, iar programările se pot face la numărul de telefon 0231 515 506.
Basmul, una din cele mai vechi specii a literaturii
Basmul, sau povestea, reprezintă una din cele mai vechi specii ale literaturii orale. Basmul este o operă epică în proză, de dimensiuni medii, în care se prezintă lupta dintre bine și rău. În majoritatea cazurilor, dacă nu chiar tot timpul, basmul se încheie cu victoria binelui, iar cititorul rămâne cu câteva lucruri învățate. Într-un basm întâmplările realiste se împletesc cu cele fantastice, iar personajele la rândul lor pot avea însușiri supranaturale.
Basmele datează încă din antichitate, iar azi ele se clasifică în mai multe categorii. După autor, ele pot fi basme populare, atunci când sunt o creație a unor persoane anonime, sau basme culte, atunci când reprezintă creația unui autor cunoscut. Din punct de vedere al personajelor, a acțiunii sau a elementelor miraculoase și a aspectelor de viață basmele pot fi fantastice, animaliere (când se dezvoltă legende despre animale sau chiar plante) sau nuvelistice. Basmul poate fi recunoscut foarte ușor și după formula de început „A fost odată ca niciodată…”, care anunță intrarea într-o lume de poveste. De asemenea, basmele au și o formulă de încheiere, care aduce cititorul înapoi în prezent, în lumea reală. Un exemplu ar fi: „Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea”.