„Junior Ranger”, programul prin care copiii descoperă o profesie de viitor
Fundația Conservation Carpathia și-a propus să crească o nouă generație de lideri pentru natură. Așa a luat naștere programul „Junior Ranger”. Copiii peste 12 ani din Sudul Munților Făgăraș vor fi implicați într-o serie de activități despre natură, în natură.
Alături de rangerii fundației cei mici vor descoperi o nouă profesie și vor putea deveni, în viitor, rangeri voluntari. Ce face un ranger? Asigură protecția și ordinea în cadrul parcurilor naționale. La programul „Junior Ranger”, care e gratuit, vor participa pentru început copii din Rucăr, Podul Dâmboviței, Dragoslavele, Lerești și Nucșoara, urmând să se extindă în anii viitori. Pentru a se înscrie, copiii pot trimite, până la 1 aprilie, o scrisoare sau un scurt video către Ioana Duică, specialist programe educaționale, la i.duică@carpathia.org, în care să se prezinte, să explice de ce este importantă pentru ei natura și de ce și-ar dori să participe la acest program.
După ce toate aplicațiile vor fi analizate se vor selecta 40 de copii care vor participa la o tabără de cinci zile. În cadrul acesteia vor învăța noțiunile de bază despre ecosisteme, arii protejate și principalele responsabilități ale unui ranger. În etapa a doua vor merge 10 dintre cei mai implicați și curioși copii. Aceștia vor beneficia de un program de formare continuă prin activități în teren împreună cu rangerii fundației, pe o durată de cinci luni, dar și o excursie într-un parc național din țară. Copiii vor putea alege să rămână în proiect, să se dezvolte, iar în trei – patru ani pot deveni rangeri voluntari.
Oportunitate de viitor pentru copii
Meseria de ranger a apărut din nevoia de a conserva și proteja natura. Directorul Fundației Conservation Carpathia consideră că programul le oferă copiilor din zona Munților Făgăraș câteva oportunități.
„Transformările pe termen lung se fac prin implicare și cu multă consecvență. Motiv pentru care, dacă ne dorim o schimbare pentru natură, avem nevoie să creștem o generație de lideri care să fie preocupați de aceasta. Care să-i înțeleagă rolul, care să se implice în a o proteja și a-i promova valorile. Nevoia de conservare a naturii a creat meseria de ranger, ca angajat în parcurile naționale și în ariile protejate. Credem că prin programul „Junior Ranger” oferim o oportunitate de viitor copiilor și tinerilor din zona Munților Făgăraș de a rămâne acasă. Și de a face una dintre cele mai frumoase meserii, cea de ranger”, a declarat Victoria Donos, director de comunicare al Fundației Conservation Carpathia.
Astfel de programe au mai fost derulate în țară, însă acesta se diferențiază de restul. Unicitatea lui este dată de faptul că urmărește evoluția și formarea pe termen lung. „Junior Ranger de la Fundația Conservation Carpathia este o călătorie pe termen lung. Un proces prin care înveți în teren, cu oameni pasionați, pe care-i poți avea colegi peste ani. Deși mai există programe similare în țara noastră, programul nostru este unic. Tocmai datorită faptului că urmărește evoluția și formarea pe termen lung. Ne bucurăm de sprijinul Parcului Național Pădurile Bavareze în crearea curriculum-ului, acesta având o experiență de 25 ani cu acest tip de program”, a declarat Ioana Duică, specialist programe educaționale, Fundația Conservation Carpathia.