„Abuzul nu este dragoste”, campania inițiată de o casă de modă de lux
De-a lungul vieții una din trei femei experimentează o relație intimă abuzivă. Yves Saint Laurent Beauty (YSL) colaborează cu organizații non – profit pentru a educa două milioane de oameni din toată lumea în legătură cu semnele cheie de avertizare în ceea ce înseamnă abuzul în cuplu. Campania, numită „Abuse is not love”, se derulează și în România sub denumirea „Abuzul nu este dragoste”.
Brandul de modă cunoscut în toată lumea se implică în viața adolescentelor și a femeilor, a cuplurilor în general. Pentru aproape 40 de ani marele designer Saint Laurent susținut libertatea de expresie, iar acum angajamentul său continuă. Campania „Abuzul nu este dragoste” a fost inițiată la nivel global și militează împotriva relațiilor intime abuzive și a abuzului de orice tip. „YSL Beauty creează frumusețea care schimbă lumea. Așadar, susținerea luptei împotriva relațiilor intime abuzive a fost un act natural, acestea fiind în opoziție cu convingerile și cu valorile noastre”, a declarat Stephan Bezy, manager general internațional al YSL.
Cele nouă semne ale abuzului
În România, Centrul Filia oferă tinerilor informații și suport pentru a preveni și a combate lupta împotriva relațiilor intime abuzive prin programe și training-uri personalizate și relevante din punct de vedere cultural. Totul luând în considerare necesitățile pieței. Platforma dedicată campaniei „Abuzul nu este dragoste” oferă și nouă semne cheie de avertizare prin care ne putem da seama că o relație este abuzivă. Indiferent dacă este fizic, psihologic sau financiar, abuzul este abuz și nu trebuie tolerat. Violența intimă poate veni însoțită de câteva semne de avertizare. Dacă le conștientizăm e posibil să putem acționa și să oprim producerea unui abuz. Așadar, dacă vă regăsiți în vreunul din semnele prezentate mai jos, nu ezitați să vorbiți cu părinții sau cu un adult.
Cele nouă semne de avertizare sunt:
Ignorarea
Atunci când abuzatorii folosesc propria furie ca pe o oportunitate de a-și pedepsi partenerul prin a-l ignora dinadins. Aceasta este ignorare vizată / intenționată. Într-o relație sănătoasă oricine e îndreptățit să se simtă speriat, trist sau vizat. Oamenii își exprimă furia în moduri diferite. Dar atunci când această furie este intenționat direcționată către partener cu scopul de a-l face să se simtă speriat, trist sau vizat, aceasta poate fi abuzivă.
Șantajul
Atunci când abuzatorii amenință că te vor părăsi sau că dezvăluie secretele tale în momentul în care spui „nu”. Într-o relație sănătoasă partenerul ar trebui să te facă să te simți încrezător în sine. Este ok să spui „nu” situațiilor inconfortabile. Într-o relație sănătoasă șantajul nu este niciodată folosit pentru a aduce unui partener ceea ce își dorește.
Umilirea
Atunci când un abuzator își insultă partenerul cu scopul de a-l face să se simtă rău în legătură cu propria persoană. Într-o relație sănătoasă partenerii pot avea neînțelegeri. Nu există niciun motiv suficient de puternic pentru a-l face pe celălalt să se simtă trist sau speriat.
Manipularea
Atunci când un abuzator influențează intenționat emoțiile partenerului pentru a-l face să acționeze într-un anumit mod sau să se simtă într-un anumit fel. O relație sănătoasă include deseori negocieri și convingeri, dar dacă sunt folosite tactici pentru a controla comportamentele sau sentimentele partenerului, aceasta este o atitudine abuzivă. Partenerii trebuie să fie dispuși să facă compromisuri pentru a se mulțumi reciproc.
Gelozia
Atunci când un abuzator arată semne de suspiciune asupra tuturor lucrurilor pe care partenerul le face sau le spune și vrea să acapareze toată atenția. Într-o relație sănătoasă gelozia este o emoție naturală care de obicei este întâlnită în relațiile în care partenerii se simt nesiguri. Dar în relații abuzive, abuzatorii folosesc gelozia pentru a incita frica, tristețea sau controlul.
Controlul
Atunci când abuzatorul își exercită controlul asupra partenerului, în special în legătură cu locurile în care acesta merge și modul în care se îmbracă. Într-o relație sănătoasă dorința de a avea opinia partenerului în legătură cu ceva este normală. Atunci când partenerul te complimentează ziua ta devine mai bună.
Intruziunea
Atunci când abuzatorul cere să citească mesaje private și spune că asta este „ceea ce partenerii fac”, iar tu te simți urmărit și speriat. Într-o relație sănătoasă nu împărtășești parolele cu partenerul pentru că o relație este bazată pe încredere. Câteodată partenerii pot împărtăși de bunăvoie parolele, dar un partener abuziv poate interveni în spațiul personal al partenerului pentru a-l controla sau a-l intimida.
Izolarea
Atunci când un abuzator dorește să întrerupi legătura cu familia sau prietenii tăi. Într-o relație sănătoasă partenerul tău este fericit când petreci timp de calitate cu prietenii și familia. Partenerii petrec natural mai mult timp împreună, dar a fi forțat să întrerupi legăturile cu părinții sau prietenii este abuziv. Chiar dacă abuzatorii spun că este „pentru iubire”.
Intimidarea
Atunci când un abuzator instalează frica în partener, iar a te apăra singur pare înfricoșător. Într-o relație sănătoasă trebuie să-ți spui punctul de vedere și să știi că vei fi ascultat. Uneori oamenii se simt intimidați de cei mai mari, mai vocali sau mai diferiți decât ei. Dar un partener abuziv folosește intimidarea pentru a-l face pe partener să se simtă speriat și controlat.