Copiii întâmpină primăvara. Ce evenimente și ateliere au loc în perioada următoare
Februarie, luna iubirii, e aproape gata. Urmează o altă lună frumoasă în care copiii întâmpină primăvara. Pentru a vesti venirea anotimpului în care natura renaște, în țară sunt organizate mai multe evenimente. Multe dintre ele sunt dedicate copiilor, iar pe câteva din ele vi le prezentăm în cele ce urmează.
La Timișoara, în perioada 28 februarie – 2 martie, Aquatim a pregătit surprize pentru școlile care derulează programele naționale Școala Altfel sau Săptămâna Verde. Centrul Aquapic, de pe strada Frederic Mistral nr. 1, va fi deschis în mod excepțional în perioada menționată pentru grupurile de copii însoțite de educatori și profesori. Accesul este liber și nu este nevoie de programare prealabilă.
Programul va fi între orele 10 și 13, iar vizitatorii vor putea explora în voie parcul vechii Uzine de Apă Industrială și Sala Mașinilor și afla lucruri interesante despre cum funcționa aceasta, când și de ce a fost construită, la ce se folosea apa tratată aici etc. În caz de vreme favorabilă, propunem iubitorilor de natură și activități în aer liber să continue cu o plimbare în apropierea uzinei, pe malul Begăi, în zona sa mai puțin cunoscută, de „luncă urbană”.
În perioada 25 februarie – 1 martie Muzeul Național al Țăranului Român din București organizează Târgul Mărțișorului. „Vin-o, ca în fiecare an, să întâmpinăm primăvara cu creativitate, umor și frumos, la Târgul Mărțișorului de la Muzeul Țăranului, între 25 februarie și 1 martie. Te așteaptă o sumedenie de artiști, meșteri și studenți”, transmit reprezentanții instituției. Tot la București, la Grădina Monteoru, sâmbătă și duminică, are loc evenimentul „Bazaar la Grădină de Mărțișor”. Acesta reunește artizani, artiști și mici antreprenori de la care vizitatorii pot achiziționa produse handmade unice, bio și creative.
Copiii dau naștere celor mai frumoase mărțișoare
Un simbol al lunii martie e mărțișorul, așa că nu puteau lipsi atelierele de creație. O astfel de activitate are loc chiar azi, 24 februarie, între orele 13:00 – 16:00, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. La atelierul de confecționare a mărțișoarelor din lut polymeric sau alte materiale vor participa artiștii plastici și scriitorii brădeni.
La Iași copiii sunt invitați la manifestarea cultural – interactivă „Mărțișor – simbol și tradiție”, ediția a VIII-a. Aceasta are loc în perioada 25 februarie – 1 martie și presupune demonstrații practice ale meșterilor populari. În plus, cei mici sunt invitați la ateliere de inițiere în tehnica confecționării mărțișorului tradițional. Ele vor fi susținute de specialiști ai Muzeului Etnografic al Moldovei. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, 25 februarie 2023, ora 14.00.
În 1 martie, de la ora 15:30, copiii sunt invitați la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu nr. 2, București). Acolo vor putea participa la atelierul creativ „Mărțișug cu meșteșug”. Totodată, aceștia vor afla mai multe despre obiceiurile de început de primăvară și câte dintre ele s-au păstrat, dar și despre semnificația firului alb și roșu al mărțișorului. La final, vor descoperi și legenda ghiocelului. Taxa de participare este 20 lei / copil, iar pentru înscrieri participanții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00, în limita locurilor disponibile.