Legile educației, dezbătute în Guvern. Când se anunță calendarul
Încă de anul trecut, și chiar din perioada în care era ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, se tot vorbește de noi schimbări în învățământ. Deși ar fi trebuit să fie cunoscute și publice până acum, legile educației sunt și în prezent dezbătute în Guvern. Potrivit actualului ministru al Educației, Ligia Deca, în perioada următoare urmează să fie anunțat un calendar.
Vorbim despre două proiecte mari. Unul pentru învățământul preuniversitar, iar altul pentru cel superior. La început, legile educației au fost formulate, iar apoi puse, în 13 iulie, în dezbatere publică. Propunerile și sugestiile au putut fi transmise până în 24 august. De atunci și până acum se tot lucrează la aceste legi. Și, se pare, ele nu sunt gata nici acum. Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, și-ar fi dorit ca ele să fie adoptate în anul care a trecut. „După ce le vom integra și vom înainta Guvernului, spre analiză și adoptare, după ce vor fi adoptate în Guvern, ele vor fi trimise în Parlament. Și vor urma o procedură pe care Parlamentul o va decide. Important este ca ele să fie adoptate în acest an calendaristic”, a declarat Sorin Cîmpeanu în vara anului trecut.
Legile educației, ajunse în Guvern
Actualul ministru al Educației a declarat că legile educației se află acum în dezbaterea coaliției de guvernare. În perioada următoare urmează să fie anunțat și un calendar. O modificare majoră în ceea ce privește aceste legi se referă la examenele naționale de capacitate și la bacalaureat. Ministrul spune, potrivit România Actualități, că la aceste examene nu se va aplica nicio formulă nouă de evaluare din anul următor adoptării legilor educației.
„Formulele reformate vor fi aplicate numai începând cu generația care va intra în nivelul respectiv. Adică pentru examenul de admitere la liceu, cei care intră în clasa a V-a, în anul următor adoptării legii, deci peste patru ani. În cazul bacalaureatului în formulă nouă, el va fi aplicat doar pentru cei care intră în clasa a IX-a și urmează programele și planurile-cadru revizuite la liceu. Deci, acolo ne putem uita chiar la cinci ani de la momentul adoptării”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, potrivit sursei citate.