„Orele liniștite” se adresează vizitatorilor cu nevoi speciale, pentru care perioadele aglomerate de vizitare pot fi dificile din punct de vedere senzorial. Sunt organizate în zilele de luni. Astfel, luni, 27 februarie 2023, între orele 13:00 – 15:00, în afara programului obișnuit de vizitare, se asigură publicului cu nevoi speciale posibilitatea de a vizita Muzeul în liniște și feriți de agitația unei zile aglomerate.
Frații, bunicii și prietenii copiilor cu nevoi speciale sunt bineveniți. Muzeul Antipa se alătură acțiunilor de susținere și ajutorare a celor care suferă în aceste zile din cauza războiului, facilitând copiilor refugiaților și însoțitorilor acestora, accesul gratuit în expoziția permanentă a Muzeului, în timpul programului „Orele liniștite la Antipa”, în ziua de luni, 27 februarie 2023, în intervalul orar 13.00 – 15.00.
Intrarea în Muzeu – accesibilizată scaunelor rulante
Accesul scaunelor rulante/cărucioarelor pe traseul expozițional este posibil doar la parterul clădirii. Pentru a vă putea asigura condiții de vizitare cât mai plăcute, vă rugăm să completați formularul de participare, selectând data dorită de aici: https://forms.gle/cKAxZNaT6mg5AWMx7. Fiecare persoană cu dizabilități + 1 însoțitor beneficiază de acces gratuit, în baza unui document doveditor.
Cine a fost Grigore Antipa
Grigore Antipa s-a născut la Botoşani în ziua de 7 decembrie 1867. In anul 1885 s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe şi Medicină a Universităţii din Iaşi, la secţia de Ştiinţe Naturale. Întrerupe cursurile universităţii ieşene şi pleacă împreună cu fratele său la Jena. Acolo devine elevul celebrului profesor Ernst Haeckel, înfocat susţinător al teoriei evoluţioniste şi fondatorul Muzeului Filetic. Reîntors la Jena, în toamna anului 1889, Grigore Antipa, acceptă cu bucurie şi interes propunerea de a pleca într-o expediţie în Insula Helgoland. La 9 martie 1891 Grigore Antipa şi-a susţinut examenul de doctorat, Ernst Haeckel acordându-i menţiunea Summa Cum Laude, acordată doar de trei ori în cariera sa.
În august 1892, ajuns acasă, Grigore Antipa obține o întrevedere cu regele Carol I, înmânandu-i un memoriu dedicat “introducerii pisciculturii raţionale în apele României”.
Grigore Antipa îi prezintă lui Dimitrie Sturdza necesitatea existenţei unui Muzeu de Istorie Naturală. Astfel, la nici 25 de ani, Antipa preia conducerea Pescăriilor Statului unde va rămâne director până în 1914, şi directorul Secţiei de Zoologie a Muzeului. În anul 1903, Grigore Antipa prezinta lui Sturza un memoriu în care demonstra necesitatea existenței unei clădiri special construite pentru “un Muzeu de Istorie Naturala demn de capitala țării”.