Structura anului școlar 2023 – 2024, avizată de Ministerul Educației
Ministerul Educației a anunțat că Proiectul de Ordin al ministrului educației privind structura anului școlar 2023 – 2024 a fost avizat în cadrul Comisiei de dialog social.
Respectivul document s-a aflat în dezbatere publică până în 10 februarie. Până la această dată au putut fi trimise propuneri și sugestii. În mare parte structura anului școlar a fost aprobată în forma inițială. Există totuși o schimbare. Ea are legătură cu „Școala Altfel” și „Săptămâna verde”. „Astăzi, 14 februarie, a fost avizat, în cadrul Comisiei de dialog social, cu acordul tuturor celor prezenți, Proiectul de Ordin al ministrului educației privind structura anului școlar 2023-2024. În forma pusă în dezbatere publică. Singura modificare vizează desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde”, care se pot derula până pe 26 aprilie 2024”, au scris, ieri, pe pagina de Facebook, reprezentanții Ministerului Educației.
Ordinul prevede ca durata cursurilor să fie de 36 de săptămâni. Elevii vor începe școala în 11 septembrie 2023 și vor încheia anul școlar în 21 iunie 2024. În ceea ce privește săptămâna de vacanță la alegere, ea poate fi stabilită în perioada 12 februarie – 3 martie 2024. Decizia privind perioada exactă aparține inspectoratelor școlare județene.
Anul școlar următor, structurat pe intervale de cursuri și vacanțe
Așadar, se pare că și următorul an școlar va fi structurat pe intervale de cursuri și vacanțe. În postarea de pe pagina de socializare, reprezentanții Ministerului Educației au oferit detalii cu privire la această hotărâre. „Decizia ca și anul școlar următor să se structureze în intervale de cursuri și intervale de vacanță este fundamentată, pe de o parte, pe importanța asigurării ritmicității în cadrul procesului instructiv-educativ. Pe de altă parte, pe imposibilitatea unei evaluări relevante a impactului actualei forme de organizare, înainte de încheierea unui an școlar. O evaluare relevantă a impactului organizării anului școlar în intervale de cursuri alternate cu intervale de vacanță se va putea face după încheierea anului școlar 2022 – 2023”, au mai scris reprezentanții Ministerului Educației.
Pasul următor e ca ordinul să fie publicat, în forma lui integrală, în Monitorul Oficial.