Elevii din județul Cluj susțin simulările județene ale examenului de Bacalaureat
Începând de azi elevii de clasa a XII-a și a XIII-a din județul Cluj susțin simulările județene a examenului de Bacalaureat. Probele vor avea loc în 66 de unități de învățământ preuniversitar, cu participarea a 4.208 elevi. Dintre aceștia, 2.680 de elevi provin din unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj – Napoca.
Astăzi elevii vor susține proba scrisă la Limba și literatura română, iar mâine vor susține proba obligatorie a profilului. Apoi urmează proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă are loc vineri, 10 februarie, când elevii care studiază în limba minorităților vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă. Evaluarea lucrărilor se va realiza la nivelul unității de proveniență a elevilor, în perioada 7 – 13 februarie.
În conformitate cu prevederile Inspectoratului Școlar Județean Cluj, rezultatele obținute nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. „La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui / tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Nota fiecărei lucrări din cadrul simulării județene a examenului național de Bacalaureat 2023 se stabilește în conformitate cu prevederile art.12, alin. (1) și (2) din O.M.E., nr. 5242/31 august 2022, privind organizarea și desfășurarea examenului național de Bacalaureat în anul școlar 2022 – 2023”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Toate sălile, supravegheate video și audio
Simulările județene se desfășoară la fel ca cele naționale. Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Aceștia vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe unitate școlară. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării județene sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a / a XIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.
„Simularea examenelor naționale, fie că vorbim de bacalaureat sau de evaluarea națională, este foarte importantă. Pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a examenului. Cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen. Cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care elevii nu mai susțin tradiționalele teze semestriale, consider că este binevenită această simulare a examenelor. Le oferă elevilor posibilitatea de a participa la o evaluare standardizată, asigurând un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe. Acesta va permite reglarea demersului didactic pentru perioada următoare și elaborarea de măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a elevilor până la data desfășurării examenelor,” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.