Subiectul zilei, cutremurele din Turcia. Tot ce trebuie să știți despre acest fenomen
Astăzi subiectul zilei a fost reprezentat de cutremurele din Turcia. În urma acestor evenimente tragice au murit peste 1.000 de oameni, iar peste 5.000 au fost răniți. Un cutremur a avut loc și în Siria, acolo unde, de asemenea, au fost înregistrate peste 300 de decese și peste 1.000 de persoane rănite. Vă explicam ce sunt cutremurele și ce este un seismograf, dar și ce trebuie să faceți.
În Turcia au fost înregistrate azi două cutremure de magnitudine mare: unul de 7,7, iar cel de-al doilea de 7,6. Cu cât magnitudinea e mai mare, cu atât cutremurul e mai violent și mai puternic. Țara noastră, alături de altele, sare în ajutorul Turciei și trimite o echipă de sprijin formată din peste 50 de membri plus patru câini de salvare.
Ce sunt cutremurele
Prin definiție, cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Momentul în care are loc un cutremur, durata, dar și intensitatea lui, sunt înregistrate automat de un aparat. El se numește seismograf, iar pentru a stabili intensitatea se folosește scara Richter. Despre ambele am vorbit într-un alt material, la rubrica de invenții, pe care-l puteți citi aici. La noi în țară au loc frecvent cutremure, însă de intensități mici. În România cea mai importantă zonă seismică este Vrancea, acolo unde au loc cele mai intense cutremure din țară. Alte zone seismice sunt Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.
Ce facem în caz de cutremur
Pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență se regăsesc mai multe ghiduri, printre care și unul dedicat cutremurului. În cazul unui astfel de eveniment trebuie să ne adăpostim imediat într-un loc sigur și să rămânem cât se poate de calmi până cutremurul este gata. Dacă ne aflăm în interiorul unei clădiri:
Nu încercăm să ieșim afară, nu ne ducem la balcon și nu folosim liftul;
Ne adăpostim sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri;
Dacă suntem pe hol, ne așezăm în poziție ghemuit lângă un perete interior;
Ne protejăm mai ales capul și fața;
Ne îndepărtăm de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.
Pe respectiva platformă se regăsesc informații legate atât de ce trebuie făcut înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Toate detaliile, evidențiate cu un clip video, pot fi citite aici.