Elevii din Timiș au susținut prima probă a simulărilor. Ce subiecte au avut de rezolvat
Azi elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a din Timiș au susținut prima probă a simulărilor județene de Evaluare Națională și Bacalaureat. Toți elevii au susținut proba la limba și literatura română.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Timiș, la proba de azi a simulării Evaluării Naționale au fost prezenți 5.237 de candidați. Aceștia au fost repartizați în 143 de unități de învățământ cu personalitate juridică din mediul urban și rural. Proba a început la ora 9:00 și a avut o durată de două ore și 15 minute. La simularea examenului de Bacalaureat au fost prezenți 3.456 de candidați din 4.721 înscriși. Ambele simulări, atât cea de la clasa a VIII-a, cât și cea de la clasa a XII-a, s-au desfășurat în condiții normale, fără incidente și fără eliminați. De asemenea, subiectele au fost repartizate în condiții de siguranță. „Asigurarea transferului de subiecte s-a realizat în condiții de securitate pentru toate unitățile de învățământ din județul Timiș”, a transmis Bejan Simona – Ecaterina, președinte al Comisiei Județene de Simulare a Evaluării Naționale.
Elevii de clasa a VIII-a au avut, la subiectul I A, de rezolvat cerințe pe baza a două texte. Fragmentele au fost extrase din „Mendebilul”, de Mircea Cărtărescu, și „Unde-au dispărut copiii de afară”, de Adina Popescu. Apoi, la subiectul I B, elevii au avut de rezolvat cerințe legate de gramatică. La subiectul II candidații au avut de redactat o pagină de jurnal, de minimum 150 de cuvinte. Au trebuit să prezinte impresiile de la sfârșitul unei zile petrecute cu prietenii. Subiectele complete le puteți consulta în galeria de mai jos.
Subiectele simulării județene a Bacalaureatului pot fi consultate în imaginea de mai jos.
Afișarea rezultatelor
Corectarea lucrărilor se va face în echipe de câte doi profesori, iar comunicarea rezultatelor către elevi se va realiza în 13 februarie. „Scopul acestei simulări este de a oferi elevilor, profesorilor și părinților un feedback asupra performanțelor de care educabilii sunt capabili din acest moment. Suntem de părere că este oportună această perioadă, întrucât timpul care s-a scurs de la începutul anului școlar este considerabil. Iar simularea națională, după cum bine știți, se desfășoară, cel mai probabil, peste două luni. Astfel, elevii vor avea oportunitatea de a se autoevalua obiectiv. Și, împreună cu părinții și dascălii, să ia deciziile corecte în privința parcursului educațional”, transmiteau, la momentul anunțării perioadei simulărilor județene, reprezentanții ISJ Timiș.