Primul român câştigător al premiului Marcel Duchamp expune în ţară
Expoziția „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize” (Palatul memoriei. Accent pe scena artei franceze al premiul Marcel Duchamp) va poposi la Bucureşti. Premiul Marcel Duchamp este unul dintre cele mai importante premii de artă din lume. Lucrările primului român laureat al premiul Marcel Duchamp este Mircea Cantor. Îi veţi putea admira operele de artă în cadrul expoziţiei. Ei îi va fi dedicat un etaj întreg din Palatul Dacia – România (Muzeul Municipiului Bucureşti) din 10 februarie. Evenimentul face parte din proiectul Art Safari.
Premiul Marcel Duchamp ajunge în România. Arta contemporană franceză va fi sărbătorită la Art Safari începând cu 10 februarie.
Primul român laureat al premiului Marcel Duchamp
Singurul român premiat de francezi este Mircea Cantor. El a câştigat Premiul Marcel Duchamp în 2011. Artistul român abordează într-o manieră foarte fresh arta meșteșugului tradițional.
Cantor creează o rozetă monumentală din conserve uzate, folosind tehnica upcycling și combinând în același timp cultura medievală cu cea consumeristă contemporană. El este prezent în selecția curatoarei Daria de Beauvais, curator șef la Palais de Tokyo. Expoziției îi va fi dedicat un etaj întreg din Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului Bucureşti). „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize” expune o selecție de 8 artiști și 2 duo-uri ale scenei artistice franceze. Ei provin din generații și medii culturale diferite şi au fost selectați pentru Premiul Marcel Duchamp în ultimii 15 ani. Printre aceştia se află și multipremiatul artist român care locuiește în Paris – Mircea Cantor. El nu este la prima sa participare la Art Safari.
Premiul Marcel Duchamp
Prestigiosul Premiu Marcel Duchamp este organizat încă de la începuturi de către ADIAF, Asociaţia pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze, în parteneriat cu Centre Pompidou. În fiecare an este ales un câștigător din cei patru artiști nominalizați (artiști de origine franceză sau care locuiesc în Franța).
Ei pot fi din diverse arii ale artelor vizuale: instalație, video, pictură, fotografie, sculptură etc. ADIAF a organizat deja 50 de expoziții dedicate celor 90 de artiști distinşi cu acest premiu (laureați și nominalizați). A organizat inclusiv 20 de evenimente pe plan internaţional. Premiul are o valoare totală de 90.000 de euro, dintre care 35.000 de euro sunt oferiți laureatului. Premiul Marcel Duchamp a fost câştigat de peste 90 de artiști și 22 de laureați ai scenei franceze. Nume sonore ale scenei artistice franceze vor fi parte din expoziţie. Artiștii selectați sunt: Farah Atassi, Michel Blazy, Katinka Bock, Clément Cogitore, Daniel Dewar & Grégory Gicquel, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Enrique Ramírez, Thu-Van Tran, Tatiana Trouvé. Marcel Duchamp Prix nu este doar un premiu prestigios, ci și un mod de susținere amplă pentru artiști de-a lungul carierei lor, prin expoziții dedicate, rezidențe în Franța (Manufacture de Sèvres) și în Statele Unite (Villa Albertine). De-a lungul timpului, a devenit unul dintre cei mai pertinenți vectori de informare despre arta contemporană din Franţa. Ambasador național al scenei franceze de artă, și-a câștigat în timp notorietatea și prestigiul, devenind unul dintre cele mai mari premii de artă din lume.
Despre Art Safari București
Vizitat de peste 350.000 de persoane până în prezent, Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București. Este cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România, ajuns la a 11-a ediție. În parteneriat
cu muzee de artă din România, muzee și galerii internaționale, precum și colecționari privați, organizează expoziţii
retrospective de patrimoniu. Misiunea Art Safari este de a aduce arta mai aproape de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii. De asemenea, se realizează şi tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale. Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă al României. Mai multe detalii pe artsafari.ro.