Seismograf ’77. Proiect educativ pentru elevii de liceu
Mulți părinți caracterizează perioada ceaușistă ca fiind plină de lipsuri și represiune asupra populației. Cei mici învață despre acest regim la școală, din diferite documentare sau chiar din poveștile persoanelor mai în vârstă. Proiectul muzeal-educativ „Seismograf’77” abordează această temă istorică la Muzeul Orașului Oradea. Tinerii elevi și cadrele didactice sunt invitați să participe la eveniment.
În perioada 1 februarie – 31 martie 2023 se va desfășura programul muzeal-educativ „Seismograf’77”. Acesta are loc la Secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Proiectul este adresat elevilor de liceu. Muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș va vorbi despre perioada ceaușistă dintre 1977 și 1989, caracterizată prin lipsuri și represiune asupra populației, propaganda Partidului și urmărirea Securității.
Perioada comunistă în România
Deși au trecut mulți ani de la revoluție, perioada comunistă este încă un subiect nostalgic pentru multe persoane. Copiii aud despre perioada comunistă din România prin diferite moduri, acesta fiind un subiect important de studiu pentru elevi. Părerile privind regimul comunist sunt împărțite, de la persoane care critică perioada comunistă și până la persoanele care vorbesc apreciativ despre acele vremuri. Viața din perioada comunistă nu era însă una ușoară pentru mulți, aceasta fiind una plină de lipsuri, de abuzuri și deseori marcată de frică.
Seismograf ’77
„Seismograf ’77” marchează portretele și poveștile oamenilor care au dus un război cu regimul comunist și ale celor care au fost protejați de dictatură, actori principali sau secundari în aparatul de represiune al partidului. În cadrul proiectului vor fi prezentate portretele Anei Blandiana și Radu Enescu. De asemenea elevii și cadrele didactice pot vedea și portretele altor orădeni care au avut curajul să lupte împotriva opresiunii comuniste.
Proiect educativ pentru elevii de liceu
Cadrele didactice și elevii interesați sunt invitați să se înscrie, cu clasa, la un ghidaj special în cadrul expoziției. Întâlnirile cu elevii se vor desfășura la secția Muzeului Orașului Oradea (Cetatea Oradea). Aceasta este situată în Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41. Costul unui bilet de intrare este de cinci lei pentru o persoană. Cei interesați se pot programa la numărul de telefon:0771741331.