Dulciuri virale pe TikTok bagă copiii în spitale. Sunt cunoscute ca „răsuflarea dragonului”
Arsuri de piele, leziuni interne, toxiinfecții alimentare și dificultăți respiratorii. Acestea sunt câteva din simptomele cu care s-au prezentat la spital zeci de copii din Indonezia. Ei au mâncat dulciurile devenite virale pe TikTok. Se numesc ciki ngebul, însă sunt cunoscute și sub denumirea de „răsuflarea dragonului”.
Dulciurile respective se vând pe scară largă, pe stradă, iar ceea ce îi atrage în special pe copii e faptul că din aceste bomboane iese fum. Acest lucru se datorează azotului lichid folosit. Azotul lichid este limpede, incolor și inodor, astfel încât nu schimbă gustul atunci când este folosit pentru alimente. Această senzație face ca ciki ngebul să atragă multă atenție și să fie preferat de public, în special de copii.
Ministerul Sănătății din Indonezia le-a cerut tuturor părinților să crească gradul de conștientizare a pericolelor pe care le implică aceste dulciuri. Consumate excesiv ele pot provoca intoxicații alimentare grave. Nu doar consumul e periculos pentru sănătate, ci și inhalarea fumului de azot care poate duce la dificultăți respiratorii grave. „Azotul lichid nu este periculos doar atunci când este consumat, ci și vaporii de azot inhalați pe o perioadă lungă de timp pot provoca dificultăți respiratorii grave”, a explicat, potrivit Ministerului Sănătății indonezian, Maxi Rein Rondonuwu, director general al Serviciului de prevenire și control al bolilor.
Problema nu e una recentă. Încă de anul trecut au apărut cazuri în care zeci de copii au fost afectați de consumul acestor dulciuri. În iulie 2022 „răsuflarea dragonului” i-a cauzat unui copil arsuri de piele. Apoi, în 19 noiembrie 2022, a fost raportat un focar de toxiinfecție cu 23 de cazuri, iar un copil a fost internat. În decembrie 2022, la urgențe, s-a prezentat un copil de patru ani cu dureri abdominale cauzate de aceleași dulciuri.
Maxi Rein Rondonuwu a instruit administrațiile locale pentru a controla consumul produselor cu azot lichid. Îndrumarea include educarea publicului a școlilor și a copiilor cu privire la pericolele consumului bomboanelor „răsuflarea dragonului”. De asemenea, restaurantelor care folosesc azot lichid li s-a cerut să ofere consumatorilor informații privind consumul în condiții de siguranță. Între timp, în locurile de gestionare a alimentelor, altele decât restaurantele, cum ar fi punctele mobile de vânzare a alimentelor de tip ambulant, nu se recomandă în prezent utilizarea azotului lichid în produsele alimentare gata de consum vândute.
Dicționar
Ambulant: care se deplasează dintr-un loc în altul, care nu are un loc fix.