Zilele animalelor sălbatice. Ursul, cel mai mare animal din pădurile României
Muzeul Național al Bucovinei sărbătorește ursul, cel mai mare animal din pădurile României. Află informații despre Zilele animalelor sălbatice.
Zilele animalelor sălbatice
Muzeul Național al Bucovinei dă startul Programului educațional Zilele animalelor sălbatice, prin sărbătorirea celui mai mare animal din pădurile României, ursul. În luna februarie, la Muzeul de Științele Naturii, vor avea loc lecții muzeale despre speciile de urși de pe glob, modul de viață, hrană, obiceiuri și activități practice cu această temă.
Copiii se vor putea bucura de următoarele activități:
vor viziona filmulețe;
vor confecționa măști de urs;
vor învăța ghicitori, povești, cântecele tot despre urs.
Când se va desfășura programul
Programul se va desfășura ținând cont de faptul că unii elevi se vor afla în vacanță în perioada 06-10 februarie 2023. Copiii sunt așteptați la muzeu în intervalul 10-13. În restul lunii sunt invitate clasele de preșcolari și școlari să se înscrie la acest program.
Activitățile sunt destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani, care doresc să petreacă câteva ore într-o atmosferă relaxantă la muzeu, să învețe curiozități despre familia urșilor. Informații și înscrieri la telefon 0230 213775, sau la standul Muzeului de Științele Naturii în fiecare zi între orele 9-17. Înainte de începerea programului se va completa o fișă de înscriere și acord parental; taxa de participare este de 5 lei/copil.
Urșii fac parte din familia Ursidae și sunt mamifere omnivore. Aceștia au caracteristici comune, precum botul long, urechi mici și rotunjite, cozi scurte, păr aspru, corpuri mari, labe plantigrade (potrivit dexonline.ro, care merge călcând pe toată talpa piciorului.)
Conform goki.ro, există opt specii de urs, după cum urmează:
Alimentația urșilor diferă, spre exemplu ursul polar este carnivor, în comparație cu ursul panda care se hrănește în cea mai mare parte cu bambus. Celelalte specii de urs sunt omnivore.
Urșii sunt foarte inteligenți și au foarte bine dezvoltat simțul mirosului, vederii si auzului. În comparație cu omul, simțul mirosului urșilor este de cca 100 de ori mai sensibil.
În perioada procesului de hibernare, metabolismul urșilor se modifică, iar astfel ritmul cardiac încetinește, ajungând la 9 bătăi pe minut. Valoare nomală este de 55 de bătăi pe minut.
Urșii sunt foarte emoționali, iar în cazul unul atac, aceștia își vor risca viața pentru a-și salva membrii familiei.
Știați că urșii nu au un singur strat de blană? Unul din straturile de blană este scurt și are rolul de a menține corpul cald. Cel de-al doilea strat este lung si are scopul de a ține apa la distanță de primul strat de blană și de piele.