Opt muzee spectaculoase se vor deschide în 2023. Printre ele sunt: Marele Muzeu Egiptean din Cairo, Muzeul Roboților și al Inteligenței Artificiale din Seoul și Muzeul persoanelor fără adăpost din Londra. Voi pe care l-aţi vizita?
Se pare că sectorul muzeelor are câteva noutăți importante pentru anul acesta. În 2023 se vor deschide un număr însemnat de muzee peste tot în lume. Vor fi de la instituții care celebrează cultură egipteană antică, până la galerii dedicate inteligenței artificiale, culturii afro – americane sau muzicii punk. Cea mai așteptată inaugurare a anului este Marele Muzeu Egiptean din Giza. Construcţia lui a început de mai bine de 20 de ani, iar deschiderea a fost amânată de câteva ori, aflăm de pe urban.ro.
La deschidere, Marele Muzeu Egiptean va deveni cel mai mare muzeu arheologic din lume. De asemenea, va fi şi cel mai mare muzeu dedicat unei singure civilizații. Construcția se întinde pe 45.000 de metri pătrați și se află la mai puțin de 2 kilometri de piramidele din Giza. Costurile se ridică la peste 1 miliard de dolari.
Va găzdui o colecție vastă de peste 100.000 de obiecte care datează din vremea Egiptului Antic și până în epocile Greciei și Romei Antice. Dintre acestea, peste 20.000 de obiecte nu au fost niciodată expuse. Principalul punct de atracție al muzeului va fi colecția completă a mormântului lui Tutankamon, descoperită în 1922 de către arheologul britanic Howard Carter. Muzeul dedică 7.000 metri pătrați faraonului, cu cele 5.400 de obiecte prelevate din mormântul său. Vor fi afișate împreună pentru prima dată, inclusiv cele trei sicrie și masca funerară din aur. În ciuda faptului că reprezentanții muzeului nu au anunțat încă dată exactă a deschiderii, viitoarea instituție a fost finalizată în proporție de 99%, conform urban.ro.
Muzeul Internațional Afro – American din Charleston, Carolina de Sud se va deschide la începutul acestui an. El este dedicat explorării impactului cultural și socio-economic al sclaviei în America de Nord. A fost construit în mod simbolic într-unul din fostele porturi de sclavi din SUA. Orașul Charleston din Carolina de Sud a fost unul din cele mai importante porturi în timpul comerțului cu sclavi din SUA. Se estimează că peste 40% din sclavii africani răspândiți pe continentul american au trecut prin Charleston. În prezent, muzeul a fost plasat în imediata apropiere a docurilor, se întinde pe o suprafață de 14.000 de metri pătrați și este suspendat pe o serie de piloni de 4 metri deasupra unei grădini memoriale. Muzeul va include 9 galerii distincte în care vor fi expuse aproape 300 de lucrări de artă și artefacte care documentează poveștile mai puțîn cunoscute ale afro-americanilor și ale descendenților acestora.
Muzeul Roboților și al Inteligenței Artificiale din Seoul va fi o instituție futuristă dedicată trecutului recent și viitorului tehnologiilor moderne. A fost comandat de către guvernul sud-coreean și va reprezenta un centru educațional de robotică și tehnologii de învățare automată.
În ultimii ani, Coreea de Sud a investit procente impresionante din bugetul de stat pentru tehnologii inovatoare, roboți și Inteligență Artificială. Între timp, guvernul sud-coreean a decis să dedice și un muzeu acestor domenii pentru a accesibiliză și fluidiza accesul la informații și tehnologii de ultima ora. Muzeul a fost construit în cartierul Chang-Dong din Seoul și își va deschide porțile în luna iulie. Va fi prima instituție din țară dedicată roboților și inteligenței artificiale și se va întinde pe 4 etaje și o suprafață de 7.400 de metri pătrați. Are un o formă circulară, inspirată de clădirile futuriste și a fost construit cu ajutorul roboților.
Muzeul de Artă şi Fotografie din Bengaluru va fi cea mai importantă instituție din India dedicată artei vechi și contemporane. Se va deschide în luna februarie și va expune cele mai importante opere de artă indiene create în ultimii 1.000 de ani. Noul muzeu a fost construit în orașul Bengaluru din sudul țării și va expune opere de artă vizuală din toate mediile artistice și toate stilurile artei sud-asiatice. Cele 4 galerii vor fi întinse pe o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați. Intrarea va fi gratuită pentru toate expozițiile permanente. Instituția a fost creată cu ajutorul colectionarului Abhishek Poddar. El a donat peste 60.000 de lucrări de artă. Muzeul va găzdui și colecțiile private ale lui Deepak Puri și Rahul Sabhnani, importanți oameni de afaceri din India.
Național Portrait Gallery din Londra își va redeschide porțile în 22 iunie după o perioada de aproape de 3 ani de transformări și renovări istorice. Este una dintre cele mai așteptate inaugurări muzeală ale anului.
Muzeul va avea un nou spațiu de cercetare care se află la două etaje sub nouă intrare din Leicester Square. Printre cele mai importante transformări se numără reamenajarea întregii colecții și redeschiderea luminatoarelor din acoperiș care n-au mai funcționat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată, aripa estică care a fost utilizată anterior pentru birouri va fi redeschisă drept spațiu de expoziție. Sălile de la primul etaj vor fi redenumite Aripa Blavatnik, datorită unei donații de 10 milioane de lire sterline din partea fundației omului de afaceri Leonard Blavatnik. În total, proiectul de renovare, restaurare și extindere a clădirii a costat peste 40 de milioane de euro.
Tot în Londra se va deschide anul acesta și Muzeul persoanelor fără adăpost. De fapt, muzeul organizează expoziţii şi proiecte temporare în diverse spaţii din Londra încă din 2015. În vara acestui an se va deschide un spațiu dedicat, în nordul capitalei britanice. Va fi mai mult un centru pentru spectacole, discuții și ateliere de lucru, create de persoane care au trecut prin experienţa tristă de a nu avea un acoperiş deasupra capului.
În Las Vegas va fi deschis un prim muzeu al Muzicii Punk Rock. Acest gen muzical a apărut pentru prima dată în anii 1970. Aerul său nonconformist a influențat toate domeniile artei, de la pictură, grafică, filme, până la fotografie și modă. Acum a fost creată o clădire pentru a expune cele mai importante momente ale unei subculturi create anti-sistem. O cultură care a devenit un laitmotiv reluat frecvent de cultură pop. Programat să își deschidă ușile pe 10 martie, între centrul Vegasului și „The Strip”, Muzeul Punk Rock este o creație a „Colectivului Punk”. Acesta este un grup de profesioniști din industria muzicală. Muzeul se întinde pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați. Vizitatorii vor avea parte de o colecție de pliante de concerte, versuri scrise de mâna, haine punk și alte obiecte.
În Manchester se va deschide pe 18 februarie Muzeul Orașului, un proiect de 15 milioane de lire sterline. Iar în luna iunie se va deschide şi Factory Internațional, o construcție de 186 de milioane de lire sterline. Factory Internațional este noul muzeu de artă contemporană și centru cultural din Manchester. Situat în apropierea studiourilor Old Granada, centrul de artă se va întinde pe o suprafață de 144.000 de metri pătrați. Acoperişul său se ridică la 60 de metri deasupra solului. Spațiul de expoziție este complet izolat fonic și va avea o capacitate de 5.000 de persoane. O sala de spectacole adiacentă va avea 1.600 de locuri. Centrul va fi utilizat pentru expoziții de artă, instalații, opera, teatru și rave-uri. Va fi și sediul permanent al Festivalului Internațional de la Manchester, care se va desfășura între 29 iunie și 16 iulie 2023.
Sursa: urban.ro