O nouă descoperire. Sute de oraşe mayaşe, vechi de aproape 3000 de ani
În nordul Guatemalei și sudul Mexicului au fost descoperite sute de orașe mayașe antice, dintre care 417 așezări necunoscute anterior. Acestea sunt conectate între ele prin ceea ce se presupune a fi prima rețea de autostrăzi.
Descoperirea a sute de orașe mayașe antice se datorează unui studiu realizat cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră. Cercetătorii spun că este cea mai nouă descoperire a așezărilor mayașe, cu o vechime de aproximativ 3000 de ani. Conform agerpres.ro, toate structurile recent identificate au fost construite cu câteva secole înainte de apariţia celor mai mari oraşe-stat mayaşe, care s-au remarcat prin importante realizări umane în arii precum matematică sau scris. Tehnologia LiDAR foloseşte avioane pentru a emite impulsuri de lumină în pădurea deasă, ceea ce le permite cercetătorilor să vadă dincolo de vegetaţie şi să cartografieze structurile antice aflate dedesubt.
Prima rețea de autostradă
Conform cercetătorilor, pe lângă descoperirea așezărilor mayașe a fost identificată și prima rețea de autostrăzi. Aceasta este realizată din piatră și este specifică perioadei antice. Până în momentul de față au fost descoperite în jur de 177 kilometri de drumuri spaţioase. Referitor la dimensiunea lor, unele dintre ele au cca 40 de metri lățime și 5 metri înălţime faţă de sol. Cercetătorii studiului Cuenca Karstica Mirador-Calakmul (vizând o zonă cuprinsă între nordul Guatemalei şi sudul Mexicului), au identificat numeroase lucruri interesante, precum:
– piramide;
– terenuri pentru jocuri cu mingea;
– sisteme de inginerie a apelor, rezervoare, baraje, canale de irigaţie.
Care sunt cele mai recente descoperiri
Potrivit agerpres.ro, cele mai recente descoperiri datează din timpul aşa-numitei perioade preclasice mijlocie până la cea târzie, din jurul anilor 1.000-350 î.e.n., multe dintre aşezări fiind controlate, potrivit estimărilor, de metropola cunoscută în prezent drept El Mirador, cu mai bine de cinci secole înainte de apogeul clasic al civilizaţiei mayaşe, când zeci de centre urbane importante au prosperat în regiunea în care se află în prezent Mexic şi America Centrală.
Despre civilizația mayașă
Potrivit libertatea.ro, Civilizaţia mayașă a fost una dintre cele mai mari civilizații din istoria omenirii. În același timp, a fost și una dintre cele mai importante culturi indigene din America Centrală înainte de cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea, regiune cunoscută sub numele de Mezoamerica. Cea mai veche fază a civilizației mayașe se crede că a început undeva între anii 3000 și 2000 î.Hr., o perioadă în care societățile antice din Egipt, China, India, Mesopotamia şi Asiria erau în plină ascensiune. Arheologii au stabilit mai multe perioade ale civilizației Maya: pre-clasică – între anii 2.000 și 3000 î.Hr., clasică – între anii 300 î.Hr. și 900 d.Hr. și post-clasică – între 900-1520 d.Hr.