Elevii se împrietenesc cu mediul. Când are loc „Săptămâna verde”
În acest an școlar copiii vor avea parte, pe lângă Săptămâna Altfel, de alte cinci zile interesante în cadrul „Săptămânii verde”. Elevii se împrietenesc cu mediul, se implică în activități în afara școlii și participă la cursuri predate în mod diferit de cum sunt obișnuiți. Și asta nu e tot. În anul școlar următor se pregătesc și mai multe repere de organizare a activităților, prin Strategia Națională privind Educația pentru Mediu și Schimbări Climatice 2023 – 2030.
Programul „Săptămâna verde” din acest an are loc, potrivit structurii anului școlar 2022 – 2023, în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023. După ce documentul va fi adoptat, se va defini clar lista disciplinelor cu implicații pentru educația pentru mediu din învățământul preuniversitar. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, a vorbit la Radio România Actualități despre acest proiect.
„Metodologia pune baza pentru școli ca să-și organizeze acțiunile din „Săptămâna verde”. Este construită pe același principii cu metodologia pentru „Săptămâna altfel”. Activitatea didactică se poate desfășura în cu totul alt context. Cu ajutorul celor de la Ministerul Mediului și prin Administrația Națională a Ariilor Protejate deja s-au identificat în fiecare județ locuri în care profesorul împreună cu elevii poate merge. De exemplu, în Parcul Național Văcărești. Sunt inclusiv proiecte cu ce poate face profesorul în acel mediu. Ce materiale poate folosi. Sunt inițiative extraordinare. Este una dintre ele la Băile Felix. Acolo, în cadrul unei păduri, sunt inclusiv QR coduri cu informații și cu jocuri și lucruri care se pot dezvolta. Autoritatea Națională pentru Arii Protejate pune la dispoziție locuri de cazare gratuită”, a explicat secretarul de stat Bogdan Cristescu.
Lista disciplinelor legate de mediu din învățământul preuniversitar
Documentul privind Strategia Națională privind Educația pentru Mediu și Schimbări Climatice 2023 – 2030 include și o listă a disciplinelor legate de mediu. Ele vor fi studiate de elevii din învățământul preuniversitar. Pentru învățământul preșcolar disciplina opțională propusă e „Educație ecologică și de protecție a mediului”. La învățământul primar sunt enumerate disciplinele geografie (clasa a IV-a), educație civică (clasele a III-a și a IV-a), consiliere și dezvoltare personală (clasele I-a și a II-a).
La învățământul gimnazial vor fi introduse discipline mai complexe legate de vreme și climă, zone climatice, fenomene extreme etc. Disciplinele vor fi geografie (clasele a V-a și a VIII-a), educație tehnologică și abilități practice, cultură civică, educație socială, consiliere și dezvoltare personală. La liceu printre disciplinele propuse se numără geografia și biologia. Lista detaliată a disciplinelor poate fi consultată aici, la pagina 39.