Invențiile au schimbat viața oamenilor. Dușul și istoria lui
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre un obiect pe care majoritatea oamenilor îl folosesc zilnic în rutina lor: dușul.
După cum știți, igiena este foarte importantă. Dușul reprezintă cea mai ușoară, rapidă și mai puțin costisitoare metodă de a ne spăla, motiv pentru care, după apariția lui, a fost din ce în ce mai folosit. Potrivit merlynshowering.com, aproximativ jumătate din persoanele care locuiesc în Regatul Unit fac duș cel puțin o dată pe zi, iar una din cinci persoane face duș de patru până la șase ori pe săptămână. Totuși, e important de știut că dușurile nu au reprezentat o modalitate simplă de la început.
Primul duș și evoluția lui
Igiena a fost importantă dintotdeauna, însă nu dintotdeauna au existat dușuri. Strămoșii noștri care trăiau în peșteri și colibe se foloseau de apa de la cascade pentru a se spăla. Aceștia stăteau pur și simplu sub apa care cădea. O altă variantă erau lacurile, însă oamenii preferau să meargă kilometri întregi până la o cascadă deoarece era o modalitate mai eficientă. Pe măsură ce societatea a avansat au fost inventate ulcioarele de ceramică, iar egiptenii au putut reproduce efectele unei cascade turnând apă peste ei înșiși. Acesta a fost primul mod de a face duș creat de om. Egiptenii au introdus, de asemenea, un element de lux și confort în experiența îmbăierii. Oamenii bogați din Egipt le ordonau servitorilor să aducă ulcioare cu apă în camerele de duș dedicate.
Grecii au adoptat această idee și au îmbunătățit-o prin dezvoltarea primelor sisteme de drenaj. Aceștia au inventat un sistem care permitea transportul apei în și din camere prin intermediul unor conducte de plumb. Și nu doar cei câțiva bogați beneficiau de acest lucru, ci au construit și zone mari, comune, unde toată lumea se putea spăla împreună.
Poate că romanii nu au construit primul sistem de canalizare, însă au fost pionieri atât în domeniul instalațiilor sanitare, cât și în cel al sănătății publice. De exemplu, au creat sisteme de canalizare pentru eliminarea apelor uzate – până în anul 315 d.Hr., Roma avea 144 de toalete publice. Ca grup de oameni, aveau standarde înalte de curățenie. Romanii au construit băi mari, nu numai în țara lor natală, ci și în întreaga Europă. Cu toate acestea, prăbușirea atât a imperiului roman, cât și a celui grecesc, a făcut ca tehnologia folosită pentru dușuri să fie pusă în așteptare pentru câteva sute de ani.
Primul duș modern
Primul brevet pentru un duș modern i-a fost acordat în 1767 lui William Feetham, un fabricant de sobe din Ludgate Hill, Londra. Dușul era alimentat cu o pompă manuală și folosea mai puțină apă decât băile publice. Dezvoltarea dușului electric a fost un proces treptat, începând cu dușul englezesc Regency Shower și finalizat odată cu apariția instalațiilor sanitare moderne în secolul XX. Prin anii 1960 au fost inventate încălzitoarele de apă fără rezervor, care au făcut ca dușurile moderne, cunoscute sub numele de dușuri electrice, să fie disponibile pentru publicul larg. Dușurile au devenit populare, așa cum le știm azi, la începutul anilor 1980.