Azi e Blue Monday. De unde vine ideea de cea mai deprimantă zi din an
Zilele trecute am avut parte de prima zi de vineri 13 din an. Oamenii consideră că e o zi cu ghinion. Știați că există și o zi de luni la fel de nedorită? Este exact cea de azi: Blue Monday. Ea nu este aducătoare de ghinion, dar se spune că e cea mai deprimantă zi din an.
Blue Monday cade în a treia zi de luni a lunii ianuarie a fiecărui an. Anul acesta s-a nimerit ca această zi să fie azi, în 16 ianuarie. Prima lună din an le poate da oamenilor o stare de bine, de motivație, sau, din contră, o stare deprimantă. Termenul de Blue Monday a apărut pentru prima dată în anul 2005. Numele i-a fost dat de către o companie numită Sky Travel Shop, în cadrul unei campanii de publicitate. Oamenii au început să creadă că această zi este vinovată de mai multe lucruri, cum ar fi schimbarea vremii, pierderea banilor sau supărările pe care le aveau.
La bază stă o formulă matematică creată de psihologul Cliff Arnall. El a calculat cele mai grele sau urâte zile ale anului ținând cont de mai multe aspecte. Printre ele se numără informațiile despre schimbarea vremii, sărbătorile de iarnă, nivelurile motivaționale scăzute legate de eșecuri anterioare. De asemenea, s-a ținut cont de faptul că foarte multe persoane urăsc ziua de luni.
Blue Monday – un mit
Psihologul Cliff Arnall, care a dat practic naștere zilei Blue Monday, a spus că ziua nu e una atât de rea, doar că oamenii o fac așa. Părerea lui e că ar trebui ca în această zi oamenii să vorbească mai mult despre depresie și despre ceea ce li se întâmplă. De ce a treia zi de luni din ianuarie nu poate fi considerată cea mai deprimantă zi din an și, practic, acesta e un mit? ă o luăm logic. Nu spune nimeni că nu există cea mai tristă zi din an, dar cum e posibil să fie aceeași pentru toată lumea? Să luăm în considerare aceleași aspecte care au stabilit că a treia zi din luna ianuarie ar fi cea mai deprimantă din an.
Vremea e, de la an la an, alta. Sărbătorile de Crăciun au diverse forme pentru fiecare dintre noi. Unii le petrec în familie, alții cu prietenii, unii sunt fericiți, alții mai puțin fericiți. Datoriile sunt și ele subiective. Unii poate au datorii și alții nu. Unii poate au mai multe, alții mai puține. Iar în ceea ce privește motivația, la fel, ea diferă de la o persoană la alta, în funcție de trăirile pe care le are. Deci, pentru fiecare dintre noi există, poate, cea mai deprimantă zi din an, dar nu e o regulă ca aceasta să fie în a treia zi de luni a lui ianuarie.