Vremea nu mai e ca altă dată. Ce schimbări radicale au apărut și la ce trebuie să ne așteptăm
Vremea din ultimul timp nu mai este așa ca altă dată. Părinții și bunicii povestesc cum iernile erau cu munți de zăpadă iar temperaturi scăzute. Acum nu mai este așa. Încălzirea globală a produs schimbări climatice puternice în toată lumea. Europenii au parte de un val de căldură încă de la începutul noului an. Temperaturile au înregistrat deja recorduri pentru perioada în care ne aflăm. Ce schimbări radicale au apărut și la ce trebuie să ne așteptăm?
Schimbările de temperatură sunt influențate de echilibrul dintre energia care intră și iese din sistemul planetei. Când energia primită de la soare este absorbită de sistemul Pământului, Pământul se încălzește. Când energia soarelui este reflectată înapoi în spațiu, Pământul evită încălzirea. Când energia absorbită este eliberată înapoi în spațiu, Pământul se răcește. Încălzirea globală înclină șansele în favoarea unor zile și sezoane mai calde și mai puține zile și sezoane reci.
Vremea nu mai e ca altă dată
Vremea din iarna aceasta a fost una caldă. Perioadele cu temperaturi ridicate din timpul verii au fost combinate cu seceta. În trecut, perioada sărbătorilor de iarnă aducea cu sine frigul și zăpada. Anul acesta însă zăpada a fost foarte rară chiar și în zonele de munte. Multe regiuni ale lumii au înregistrat temperaturi ridicate chiar și în preajma Anului nou. Printre acestea se numără și temperaturi mai mari de 20 de grade Celsius. Deoarece temperaturile cresc la nivel mondial, perioadele călduroase devin mai intense în toate lunile anului, nu doar în lunile de vară. Iernile devin astfel din ce în ce mai calde.
Ce schimbări radicale au apărut și la ce trebuie să ne așteptăm
Schimbările de temperatură sunt radicale, acestea înregistrând noi recorduri anual pentru perioada lunilor reci. Ultimii opt ani de zile au înregistrat cele mai ridicate temperaturi la nivel mondial. Temperatura din ultimii opt ani a depășit temperaturile din anii 1850-1900 cu peste un grad Celsius. Trebuie să ne așteptăm astfel la temperaturi din ce în ce mai ridicate. Urmează cerințe de încălzire scăzute și probleme pentru industria turismului de iarnă. Nivelul de zăpadă este și el afectat de temperaturile calde, acesta fiind mai scăzut. Este posibil ca și animalele să fie afectate. Trezirea din hibernare poate să fie una timpurie. Efectul acestui fenomen va fi negativ în cazul în care, după ce se trezesc animalele, perioada rece se va instala cu adevărat.