Invențiile au schimbat viața oamenilor. Nivela cu bulă de aer sau polobocul, prietenul constructorilor
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre nivela cu bulă de aer sau poloboc, unealta care ușurează munca constructorilor.
Oamenii au construit din totdeauna câte ceva. Iar pentru a se asigura că un perete sau o suprafață sunt drepte, se foloseau de diferite obiecte. Polobocul, căci aceasta e forma corectă potrivit Dicționarului Explicativ Român, este într-adevăr o invenție mai nouă, însă sunt câteva instrumente folosite în același scop care datează chiar din timpul Imperiului Roman. Pe atunci oamenii foloseau apa din diferite obiecte pe post de dispozitiv de nivelare. Polobocul pe care-l știm azi seamănă cu un liniar mai mare. El este practic un tub umplut cu un lichid în care s-a lăsat un spațiu gol, adică o bulă de aer, și servește la stabilirea poziției orizontale a suprafețelor sau a dreptelor.
Cine a inventat polobocul
Prima formă a polobocului a apărut în secolul al XVII-lea, potrivit engineersupply.com. Inventatorul său se numea Melchisedech Thévenot, era francez și era cunoscut drept matematician, om de știință amator, dar și bibliotecar regal pentru regele Ludovic al XIV-lea. Deși această unealtă era mult mai ușor de folosit, de ea s-au folosit doar oamenii din zonă. În afara Franței utilizarea ei s-a extins abia în anii 1800.
Așa cum spuneam, polobocul are un lichid în el și o bulă de aer cu ajutorul cărei ne dăm seama când o suprafață este dreaptă sau nu. Pe vremea francezului Melchisedech Thévenot polobocul era umplut cu apă sau cu alcool. Astăzi, în poloboc se bagă de cele mai multe ori alcool, ulei sau etanol, iar asta datorită proprietăților pe care le au aceste substanțe în comparație cu apa. De exemplu, toate, în afară de apă, sunt rezistente la îngheț. De-a lungul timpului polobocul a evoluat. Astăzi meseriașii se bucură de o varietate de astfel de instrumente. Unele sunt realizate din aluminiu, altele din plastic, iar altele din lemn sau bambus. Ba mai mult, unele sunt dotate cu caracteristici avansate precum lumini, oglinzi, magneți și chiar afișaje digitale. Toate acestea ușurează treaba utilizatorilor, în special a constructorilor.