Cifre alarmante. La fiecare 4,4 secunde un copil sau un tânăr a murit. Ce spun rapoartele ONU
Grupul interinstituțional al ONU a publicat ultimele estimări privind mortalitatea în rândul copiilor. Vorbim despre cifre alarmante care ne arată că, în 2021, la fiecare 4,4 secunde, un copil sau un tânăr a murit. Estimările arată că cinci milioane de copii au murit înainte de a împlini cinci ani și alte 2,1 milioane de copii și tineri au murit având vârste cuprinse între cinci și 24 de ani.
Un alt raport arată că în aceeași perioadă 1,9 milioane de bebeluși s-au născut fără viață. Și mai trist este faptul că multe dintre aceste decese ar fi putut fi evitate prin asigurarea unui acces echitabil la servicii medicale de calitate care să vizeze atât sănătatea mamei, a nou-născutului, a copilului, cât și a adolescentului. „Mult prea mulți părinți se confruntă zilnic cu trauma pierderii propriului copil, uneori chiar înainte de prima suflare a acestuia. O dramă atât de mare, care poate fi prevenită, nu ar trebui considerată niciodată ca fiind inevitabilă. Se pot înregistra progrese printr-o voință politică mai puternică și prin investiții țintite pentru asigurarea unui acces echitabil la asistență medicală primară fiecărei femei și fiecărui copil”, a spus Vidhya Ganesh, directorul Diviziei de Analiză, Planificare și Monitorizare a Datelor din cadrul UNICEF.
Putem totuși să pomenim și de lucruri bune, într-o oarecare măsură. Rapoartele arată o scădere a riscului de deces la toate vârstele, la nivel mondial, după anul 2000. Rata globală a mortalității copiilor sub cinci ani a scăzut cu 50% de la începutul secolului, iar rata copiilor născuți morți a scăzut cu 35%. De asemenea, rata mortalității copiilor cu vârste mai mari și a tinerilor s-a diminuat cu 36%.
Importanța serviciilor medicale
Având la bază raportările din 2021, cât și cele mai vechi, agențiile spun că dacă nu se iau măsuri prompte privind serviciile medicale situația se poate înrăutăți. Estimările spun că aproape 59 de milioane de copii și de tineri vor muri până în 2030. De asemenea, aproape 16 milioane de bebeluși se vor naște fără viață. „Este extrem de nedrept că șansele de supraviețuire ale unui copil sunt condiționate doar de locul în care s-a născut. Și că există inegalități atât de mari în ceea ce privește accesul copiilor la serviciile medicale menite să salveze vieți.
Copiii de pretutindeni au nevoie de sisteme performante de asistență medicală primară. Care să răspundă nevoilor lor și ale familiilor lor, astfel încât să aibă cel mai bun start în viață și speranțe de viitor. Indiferent de locul în care s-au născut”, spune dr. Anshu Banerjee. Acesta e director pentru sănătatea mamei, a nou-născutului, a copilului și a adolescentului și pentru probleme legate de îmbătrânire în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
Șansele de supraviețuire a copiilor depind în continuare de locul unde se nasc. Situația cea mai grea e în Africa Subsahariană și în Asia de Sud. Copiii născuți în Africa Subsahariană sunt expuși celui mai mare risc din lume de mortalitate în timpul copilăriei. De 15 ori mai mare decât riscul prezentat de copiii din Europa și America de Nord. De asemenea, multe mame din cele două regiuni pierd copiii la naștere. 77% dintre copiii născuți morți în 2021 provin din Africa Subsahariana și Asia de Sud.
Cum arată situația în România
În România, potrivit estimărilor, în 2021 rata de mortalitate în rândul copiilor sub cinci ani este de 6,88 la 1.000 de nașteri. Rata a fost mai mare în cazul băieților (7,48 la 1.000 de nașteri) decât în al fetelor (6,28 la 1.000 de nașteri). La noi în țară, tot în 2021, rata mortalității infantile a fost de 5,63 la 1.000 de nașteri. Cea neonatală a fost de 3,48 la 1.000 de nașteri.
Toate cifrele prezentate sunt influențate de accesul la servicii medicale de calitate și disponibilitatea acestora. Cele mai multe decese ale copiilor din lumea întreagă se înregistrează în primii cinci ani de viață. În plus, jumătate din ele se produc în prima lună de viață. De asemenea, peste 40% dintre decesele copiilor survin în timpul travaliului, majoritatea acestora putând fi prevenite prin accesul femeilor la îngrijiri de calitate pe tot parcursul sarcinii și în timpul nașterii.