Crocodilii au trăit în România. Cercetătorii au găsit dovezi clare
Crocodilii sunt niște animale mari, fioroase și puternice. Ei reprezintă o subfamilie de reptile mari acvatice și trăiesc în Africa, Asia, America de Sud și Nord, Australia. O descoperire recentă a unui grup de paleontologi de la mai multe instituții din țară arată că crocodilii au trăit și în România.
Grupul despre care vorbim a fost format din Vlad. A Codrea de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca (UBB), Nicolae Trif de la Muzeul Brukenthal din Sibiu și Venczel Marton de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Cei trei au demonstrat existenta unui tip de vertebrate fosile de crocodil din grupul gavialilor pe teritoriul României. Acești crocodili trăiesc astăzi în sudul și sud – estul Asiei, fiind forme semi – acvatice. Cel mai cunoscut crocodil din acest grup este gavialul indian, numit și gharial. Ceea ce-i distinge pe gavialii indieni de restul crocodililor sunt boturile alungite și înguste, dotate cu o multitudine de dinți.
Când au trăit crocodilii în România
Potrivit unui comunicat al UBB, cercetătorii specializați în cercetarea vertebratelor fosile au studiat niște dinți proveniți din rocile de la Turnu Roșu (fostă Porcești), județul Sibiu. Ei au stabilit că astfel de crocodili au fost prezenți în acea zonă în Paleogen, acum aproximativ 34 – 48 de milioane de ani. Dinții de crocodili au fost colectați pe parcursul a peste un secol. Totuși, până acum nu au fost studiați cu suficientă atenție. Cercetarea a scos la iveală faptul că provin de la mai mulți indivizi.
Descoperirea făcută de cercetători nu e lipsită de importanță. „Fosilele din sudul Transilvaniei au o importanță cu totul deosebită din două motive. Pe de-o parte dovedesc prezența unui grup nou de vertebrate fosile în România. Iar pe de alta permit presupunerea unei migrații dinspre nord – vestul Africii spre ținuturile noastre. Cercetările amintite permit a se presupune că provin dintr-un strămoș apropiat de Maroccosuchus, crocodil cunoscut din zona vestică a Oceanului Tethys.
Dispariția acestor crocodili din România în timpurile care au urmat depunerii rocilor de la Turnu Roșu a fost cauzată probabil de schimbările climatice petrecute la limita dintre Eocen și Oligocen, când putem discuta despre o mare criză climatică, care a determinat instalarea primelor calote glaciare în Antarctica. Este cât se poate de limpede că cercetarea fosilelor în România are încă multe aspecte deocamdată neștiute, de dezvăluit”, se arată în comunicatul de presă.
Dicționar
Paleogen: prima perioadă a neozoicului, caracterizată printr-o floră în care predomină fanerogamele și printr-o faună variată;
Fanerogamă: grup de plante cu flori care se înmulțesc prin semințe.