Ce este Boboteaza. Tradiții și obiceiuri explicate pe înțelesul celor mici
Boboteaza este sărbătorită pe data de 6 ianuarie. Deși copiii aud des despre această sărbătoare în familie, la biserică sau la școală, nu mulți știu ce simbolizează ea. Am ales astfel să explicăm, pe înțelesul celor mici, ce reprezintă această sărbătoare și să evidențiem care sunt principalele tradiții și obiceiuri ale Bobotezei.
Boboteaza mai este numită și Epifanie. Aceasta este sărbătorită atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică. De Bobotează sărbătorim încheierea ciclului celor 12 sărbători de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Fiecare familie sărbătorește diferit, unele tradiții și obiceiuri fiind însă comune pentru mulți.
Ce este Boboteaza
Sărbătoarea Bobotezei celebrează momentul în care magii au vizitat familia Pruncului Iisus aducând daruri, în ziua nașterii acestuia. Această scenă este cunoscută în general de toți copilașii, fie din cântecele tradiționale de sărbători sau din filmele și animațile care o întruchipează. De asemenea sărbătoarea celebrează și botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan.
Conform alba24.ro ”Boboteaza este o tradiţie veche în sânul Bisericii, prăznuirea ei fiind consemnată începând cu din secolul al III-lea. Încă de la început era considerată alături de Paşte şi Crăciun, una dintre cele mai importante sărbători din lumea creştină”. Se spune că vremea din ziua de Bobotează prevestește vremea pentru întregul an. În cazul în care plouă se spune că va urma o iarnă lungă. În cazul în care vremea este frumoasă urmează o vară caldă.
Tradiții și obiceiuri explicate pe înțelesul celor mici
Credințele populare privind ziua de Bobotează sunt numeroase. Spre exemplu, în cazul în care o fată cade pe gheață în ziua de Bobotează, se spune că aceasta urmează să se căsătorească în același an. De asemenea se spune că nu este bine să avem haine puse la uscat în această zi deoarece atragem lucruri rele.
În fiecare an credincioșii duc acasă câte o sticlă de agheasmă (apă sfințită de preot, la biserică) deoarece se spune că aceasta îi va proteja de boli. Un obicei popular este cel al aruncatului crucii în apă de către preoți. ”În satele de pe malul unei ape, în timpul slujbei de Bobotează, s-a împământenit obiceiul ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece. Apa este uneori îngheţată, iar câţiva feciori curajoşi sar după ea şi o aduc înapoi” scrie alba24.ro.