Dovleacul – sursă de antioxidanţi. El nu trebuie să lipsească din meniul copilului
Dovleacul este o sursă importantă de antioxidanți, fibre și vitamine. Dovleacul completează lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din meniul micuțului, cu atât mai mult la începutul diversificării. Sărac în calorii și bogat în vitamine și minerale, dovleacul poate fi folosit în mâncăruri, garnituri sau deserturi.
Dovleacul este un fruct, însă conținutul de nutrienți îl încadrează mai degrabă la capitolul legume. Dovleacul este cunoscut şi sub denumirea de bostan sau de cucurbăta, în diverse regiuni din ţară. Este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale.
Cum puteţi păstra dovleacul pe iarnă
Porționaţi dovleacul și pune-ţi-l la congelator, ca să aveţi şi iarna. Puteţi să-l păstraţi în mai multe feluri. Fie copt sau fiert, fie crud, bucăți sau răzuit. E atât de bună o supă cremă de dovleac sau o felie de plăcintă cu dovleac, iarna, încât copiii vor fi încântaţi.
Puteţi păstra dovleacul copt, cuburi sau piure până la şapte zile în frigider. Depozitaţi-l într-o caserolă sau un borcan de sticlă, închise etanș. Se poate congela în forme sau tăvi de gheață, ca piure sau bucăți mai mari până la cinci luni de zile.
Dovleacul este o sursă importantă de antioxidanţi
Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale. „O felie de dovleac de 200 g are 80 calorii, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre.
Magneziu este un mineral esențial în reglarea presiunii arteriale, scade riscul de accidente vasculare, calculi renali sau diabet de tip 2. Tot magneziu crește densitatea osoasă și echilibrează sistemul nervos” – ne explică nutriționistul Mihaela Bilic, doctor nutriţionist. Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal. Ca și morcovul, cartoful dulce sau alte cucurbitacee, dovleacul este o sursă vegetală de vitamina A. Pigmentul de culoare portocalie are impact pozitiv pentru sistemul imunitar și contribuie la ameliorarea vederii. Provitamina A menține sănătatea și elasticitatea pielii, are efect antioxidant și antiinflamator care previn îmbătrânirea prematură, mai menţionează doctorul nutriţionist.
Seminţele de dovleac sunt bogate în grăsimi sănătoase
Seminţele de dovleac fac parte din grupa alimentară a oleaginoaselor, fiind bogate în grăsimi sănătoase, nesaturate.
Semințele conțin factori de protecție împotriva multor boli.
Sunt bogate în minerale, vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare. Semințele de dovleac conțin o mulțime de nutrienți benefici pentru sănătate. La fel ca nucile, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de proteine şi de Omega-3. Ele conțin o gamă largă de minerale, inclusiv: fier, seleniu, calciu, vitamine B și beta-caroten, pe care organismul le transformă în vitamina A. Consumate înainte de culcare, seminţele de dovleac îi ajută pe copii să aibă un somn bun. Ele alungă depresia şi combat anemia.
Uleiul de dovleac
Din seminţele de dovleac se obține prin presare la rece, uleiul de dovleac. Este bogat în nutrienți importanți pentru organism și are beneficii pentru sănătate. Cunoscut și sub denumirea de ulei de bostan, are un conţinut mare de carotenoizi și de vitamine liposolubile care se dizolvă în grăsimi. Uleiul de semințe de dovleac este un ingredient care previne o sumedenie de afecțiuni, dar este de ajutor și în tratarea unor boli. Un strop de ulei de dovleac în salate sau în sosul de friptură, ajută betacarotenul să fie absorbit mai bine cu grăsime.
Dicţionar
Carotenoizii sunt pigmenți ai lipidelor vegetale distinși în mod natural prin culoarea lor: galben, portocaliu și roşu.