Parcul Mini Transylvania – o destinaţie de vacanţă pentru cei mici
Mini Transylvania Park se află la Băile Seiche, lângă municipiul Odorheiu Secuiesc din judeţul Harghita. Este un parc tematic unde se regăsesc machetele în miniatură a unor clădiri reprezentative din Transilvania. Peste 120.000 de persoane au vizitat, în anul 2022, parcul Mini Transylvania. Aici pot fi văzute la scară mică monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau în Patrimoniul Naţional.
Fazakas Szabolcs, iniţiatorul parcului Mini Transylvania a declarat pentru AGERPRES, că 70% dintre vizitatori au venit din ţară, iar 30% din străinătate. Faţă de perioadele de restricţii impuse de pandemie a crescut numărul turiştilor veniţi din alte judeţe şi din alte ţări.
850 de vizitatori în primele două zile ale anului
Vremea bună i-a determinat pe turişti să viziteze parcul în primele două zile din an, în întâi şi doi ianuarie 2023. Câteva sute de persoane au venit să admire cele peste o sută de machete expuse. Copiii s-au bucurat cel mai mult, fiind în vacanţa de iarnă.
„Pe 1 ianuarie am avut 360 de vizitatori, iar pe 2 ianuarie au venit în parc 490 de persoane. Oamenii ne-au sunat să ne spună că sunt în zonă şi nu prea au ce să facă şi am decis cu colegii să menţinem parcul deschis. Au venit atât turişti care erau în zonă să petreacă Revelionul, cât şi rudele localnicilor, veniţi de sărbători din alte ţări”, a explicat Szabolcs, conform agerpres.ro
În parc funcţionează un mini – trenuleţ, care îi plimbă pe turişti printre multe clădiri istorice în miniatură. Trenuleţul este singurul de acest fel din România, vizitatorii având ocazia chiar să-l conducă.
Bastionul slăninelor
Anul trecut, în parc a fost construită o mini – cetate medievală, cu un bastion al slăninelor. Mini – cetatea e potrivită mărimii copiilor. Se face trimitere la biserica de la Dârjiu, singurul monument din Harghita inclus în Patrimoniul UNESCO. Biserica are un bastion unde oamenii îşi păstrează slănina.
“Slănina expusă nu este reală, pentru a nu atrage urşii, este slănină din plastic, printată 3D în studioul nostru”, a arătat iniţiatorul parcului. Szabolcs spune că, în mini-cetate poate fi vizitate două expoziţii. Prima expoziţie este cu replici ale unor arme din secolul al XVI-lea. A doua expoziţie cuprinde reproduceri ale unor interioare ale cetăţilor din Transilvania, realizate în miniatură de artista Ileana Sădean. De asemenea, sunt expuse şi mai multe casete cu cele mai interesante imagini de pe cupolele bisericilor din Transilvania. Tot anul trecut, a devenit funcţional şi un mini-cinematograf, unde se fac proiecţii ale desenelor animate Legendarium, realizate de studioul înfiinţat de Fazakas Szabolcs, acestea având traduceri în zece limbi. De altfel, personajele din serialul de desene animale Legendarium pot fi admirate şi într-un parc de joacă, foarte iubit de copii.
Macheta cu Băile Herculane a fost introdusă anul trecut
În 2022, în parcul Mini Transyilvania au fost amplasate 20 de noi machete. Printre acestea s-a numărat şi macheta cu Băile Herculane. Mai este o machetă interactivă cu Planul Înclinat de la Covasna. Turiştii pot vedea cum funcţiona această instalaţie care folosea forţa gravitaţiei pentru a transporta vagoanele încărcate cu lemne.
Parcul insectelor în 2023
Pentru acest an se află în pregătire un parc al insectelor. Fazakas Szabolcs crede că va fi o mare atracţie atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Va mai fi deschis şi un muzeu despre istoria Lego. Există intenţia să se organizeze multe concursuri dedicate vizitatorilor din întreaga ţară.
Parcul Mini Transylvania a fost inaugurat în august 2020. Iniţiatorul său spune că este multicultural, pentru că sunt reprezentate clădiri realizate de-a lungul vremii de români, secui sau saşi.