Lectura dezvoltă copiii și răspunde multor întrebări pe care aceștia le au. Aflăm în continuare ce cărți pentru copii au fost populare în 2022.
Cititul este foarte important în viața copiilor, întrucât le dezvoltă imaginația, vocabularul și intelectul. Copiii pot învăța în acest mod despre lumea înconjurătoare, satisfăcându-și curiozitățile pe care le au privind anumite subiecte. Copilul trebuie familiarizat de mic cu cititul, scopul fiind acela de a cultiva dragostea pentru literatură și de a se descurca din punct de vedere educațional.
Părinții au rolul de a încuraja copiii să citească, să își dezvolte apetitul pentru lectură. Cum? Prin recomandarea unor cărți potrivite vârstei și intereselor copilului. Deși tehnologia continuă să ne surprindă prin evoluția ei, cărțile nu au fost înlocuite. Acestea ajută copiii să descopere emoții și trăiri frumoase.
Potrivit herlitz.ro, cărțile sunt un portal câtre lumi mai mult sau mai puțin apropiate de realitatea noastră ca decor, dar profund legate de aceasta prin faptul că reflectă mereu esența umană, cu tot ce are ea de oferit. Adeseori, cărțile ne forțează să ne confruntăm cu sentimente sau idei de care nu ne-am lovit în viața de zi cu zi, dar față de care putem empatiza, sau din care putem învăța lecții prețioase despre alți oameni și despre viață, la orice vârstă.
Rolul cărților
Scopul lecturii, spune edict.ro, este acela de a forma progresiv un tânăr cu o cultură comunicaţională şi literară de bază, capabil să înţeleagă lumea din jurul său, să comunice şi să interacţioneze cu semenii, exprimându-şi gânduri, stări, sentimente, opinii, să fie sensibil la frumosul din natură şi la cel creat de om.
Cărțile contribuie la stimularea imaginației și îmbogățesc vocabularul copilului. În funcție de preferințele pe care le au cei mici, există numeroase cărți educative pentru care aceștia pot opta. Astfel, copiii pot să învețe despre emoții, valori morale, animale, natură, numere etc. Copiii au foarte multe întrebări, iar cărțile pot fi utilizate pentru a le răspunde curiozităților.
Top 5 cele mai vândute cărți pentru copii la Bufnițe în 2022
Librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara s-a deschis în 2 decembrie 2016, la inițiativa Oanei Doboși și Ralucăi Selejan. Cele două prietene, absolvente ale Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și-au propus să creeze un spaţiu cultural de referinţă, atât pentru timişoreni şi mediul artistic local, cât şi pentru turiştii care ne vizitează oraşul.
Raluca Selejan a împărtășit cu ȘTIRI PENTRU COPII care au fost cele mai îndrăgite cărți pentru copii în anul 2022.
Marea aventura a micii albine Mitsu de Mircea Dragu, cu ilustrații de Bajkó Attila, Editura Humanitas Junior, 2022. Vârstă recomandată: 4+
O vară cu Isidor de Veronica D Niculescu, Editura Polirom Junior, 2017. Vârsta recomandată: 10+
Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim de Flavius Ardelean, cu ilustrații de Ecaterina G., Editura Polirom Junior, 2018. Vârsta recomandată: 10+
Aventuri în timp. Al Doilea Război Mondial de Dominic Sandbrook, cu ilustraţii de Edward Bettison. Traducere de Mircea Pricăjan, Editura Polirom Junior, 2022. Vârsta recomandată: 10+
Dar Motan greșește de Cristina Andone, cu ilustrații de Emi Balint, Editura Nemi, 2022. Vârsta recomandată: 4+
Harta României în cărți citite
Potrivit Libris, cărțile pentru copii au fost cele mai multe cărți vândute la nivel național și la nivel de județ. În decursul anului 2022, interesul pentru cărțile în limba engleză a crescut spectaculos, fiind livrate cu peste 70% mai multe volume decât în anul precedent. Cele mai multe volume livrate au fost din categoriile Cărți pentru Copii, ocupând locul fruntaș în fiecare județ, urmate de cărțile din categoria Beletristică. Cărțile de dezvoltare personală sau cele din categoria Științe Umaniste ocupă locul 3 la nivel național, excepție făcând județul Covasna, unde locul 3 este ocupat de cărțile din categoria Spiritualitate, Ezoterism.
Top 5 cele mai vândute cărți pe Libris în 2022
Când corpul spune NU, Gabor Mate
Micul prinț, Antoine de Saint-Exupery
Cum să ne păstrăm copiii aproape, Gabor Mate, Gordon Neufleld