Ce nume sunt celebrate odată cu sărbătoarea Sfântul Ion
În luna ianuarie a fiecărui an, în data de 7, celebrăm Sfântul Ion. Această zi marchează încheierea sărbătorilor de iarnă începute de Sfântul Nicolae. Aflați ce obiceiuri și tradiții au loc.
Sarbătoarea Sfântul Ion este precedată de Bobotează, care simbolizează botezul Domnului Iisus Hristos. Ziua de 7 ianuarie este cea în care îl cinstim pe Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan. Cu ocazia acestui act al botezului, Iisus, la vârsta de 30 de ani, s-a făcut cunoscut oamenilor. De ce vârsta de 30 de ani însă? Pentru că era considerată vârstă a maturității.
Prorocul Ioan avea ca misiune să pregătească poporul pentru a-l primi pe Mântuitor, pe Iisus Hristos. Botezându-i pe oameni în râul Iordan, acesta îi pregătea pentru botezul în duh, adus de Iisus Hristos. Deși Sfântul Ioan nu era un foarte bun orator, Dumnezeu îl înzestrase cu darul de a atrage oamenii către el și cuvintele sale.
Moartea Sfântului Ioan Botezătorul
Împăratul Irod (n. 74 î.Hr – d. 4 î.Hr) trăia în concubinaj cu cumnata sa, Irodiada. Sfântul Ioan, în predicile sale, spunea deseori că un astfel de comportament este greșit. La insistențele femeii, Irod l-a trimis în pușcărie pe Sfântul Ioan. Paradoxal, pentru că îl aprecia foarte mult pe sfânt, împăratul îl vizita deseori în temniță, pentru a sta de vorbă.
Pentru că nu-i plăcea relația de prietenie dintre Irod și sfânt, Irodiada i-a cerut împăratului ca în semn de iubire față de ea să-l omoare pe Ioan.
Acesta nu a făcut-o. De ziua lui, Irod a dat o petrecere mare. Fata Irodiadei i-a dansat împăratului, iar în semn de mulțumire acesta i-a promis că îi dă orice, chiar și jumătate din împărăția lui. Fata nu a dat un răspuns pe loc, s-a sfătuit cu mama sa, iar apoi i-a spus împăratului Irod că tot ce vrea este capul Sfântului Ioan. Deși ținea mult la acesta, Irod nu putea să-și încalce promisiunea făcută în fața tuturor invitaților. Așadar, el a trimis călăul să-i taie capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Sfinți cu numele Ioan în calendar
Sfântul Ioan Boteazătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului; predicator și botezător pe malurile râului Iordan. După ce părinții Sfântului Ioan i-au dat acest nume copilului lor, și după ce acesta a devenit atât de important în exercitarea religiei creștine, tot mai multe familii au început să îi numească astfel pe urmașii lor.
Semnificația numelui Ioan are origine ebraică și este format prin alăturarea termenilor „Jahve”, prescurtat „Jo” și „hanan”, care înseamnă „a avea milă”. Mai exact, Ioan înseamnă „Jahve a avut milă”, „Dumnezeu este milos”. Numele sărbătorite cu ocazia Sfântului Ion sunt următoarele: Ioan, Ion, Ionuţ, Ioana, Ionela, Oana, Nelu, Ivan, Jana, Ionuţa, Nela, Onuţa, Ionelia, Jan.
Potrivit mediafax.ro, dintre românce, peste 300.000 poartă numele Ioana, şi 140.000 pe cel de Ionela. Peste 11.000 se numesc Nela şi peste 6.000 poartă numele Ionelia. În privinţa bărbaţilor, peste 400.000 poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuţ. Sunt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionică.
Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Ion
Ziua de Sfântul Ion este cunoscută ca fiind încheierea Sărbătorilor de Iarnă la care startul a fost dat cu ocazia sărbătorii Sfântul Nicolae;
Ați mai auzit de „Iordăneală”? Pe scurt, tinerii care au luat agheasmă de la preot în ajunul Sfântului Ion, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică. După ce are loc încheierea slujbei, tinerii stropesc cu agheasmă oamenii care ies. La rândul lor, oamenii care au primit urări și care au fost stropiți, răsplătesc tinerii cu bani;
Sfântul Ioan este numit înainte-mergătorul, pentru că, înainte să se facă cunoscut Iisus lumii, el le vorbea oamenilor despre dreapta credință. Astfel, sărbătoarea mai este denumită și „Înainte-mergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”;
Pentru a vă putea feri de boli în cursul anului, se spune că în dimineața sărbătorii Sfântul Ion este necesar să stropiți cu agheasmă nouă;
Se zice că după Sfântul Ion se botează gerul. Acest lucru înseamnă că frigul își lasă „garda jos”, iar temperaturile cresc treptat;
Sfântul Ion este considerat protectorul al copiilor;
Ziua marcată de sărbătoarea Sfântul Ion este o zi a bucuriei, se spune că persoanele care nu se bucură în ziua respectivă vor fi triste pe întreaga durată a anului.